Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης-Πελλοπονήσου ενόψει?




Την ενεργειακή διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου υποσχέθηκε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξανδρος Χαρίτσης.Συγκεκριμένα δήλωσε:«Μέσω του απευθείας δανεισμού της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχουν διασφαλιστεί 1,4 δισ. ευρώ, με τα οποία σε συνδυασμό με πόρους του ΕΣΠΑ θα υλοποιηθούν τρία ακόμη σημαντικά έργα:η νέα γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, η ενεργειακή διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, μέσω υποβρύχιου καλωδίου και η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας».


Ουσιαστικά ο υφυπουργός προανήγγειλε την λεγόμενη "μικρή διασύνδεση",ενώ ακόμα ασαφές παραμένει το πότε θα ξεκινήσει η "μεγάλη διασύνδεση" αυτή δηλαδή μεταξύ Αττικής-Κρήτης.

Να τονίσουμε ότι η υποβρύχια διασύνδεση της Κρήτης είναι έργο που εμπεριέχεται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ) του Συστήματος Μεταφοράς (ΕΣΜΗΕ) που καταρτίζεται από τον ΑΔΜΗΕ.

Αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο της υποβρύχιας διασύνδεσης των Κυκλάδων βρίσκεται σε στάδιο κατασκευής και αναμένεται να ολοκληρωθεί και να ηλεκτριστεί τον Ιούλιο του 2017.Επίσης η επέκταση διασυνδέσεων προς ΝΑ και ΒΑ Αιγαίο και Σποράδες βρίσκεται υπό μελέτη και στατικό σχεδιασμό υπό την εποπτεία της ΡΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου