Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Μάρτιο του 2017 η Κομισιόν αποφασίζει για τα μέτρα αντιντάμπινγκ στα φωτοβολταικά που εισάγονται από την Κίνα


Η EEG [ γερμανική ενεργειακή νομοθεσία ] σκοπεύει να καταστήσει τα φωτοβολταϊκά ακόμα φθηνότερα και έτσι να επιτρέψει την μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια έναντι βιώσιμου κόστους. Προς την κατεύθυνση αυτή, ξεκίνησαν δημοπρασίες για τα φ/β πάρκα και τα φ/β στέγης. Και στις δύο περιπτώσεις, η θέσπιση κατώτατης τιμής για τα κινεζικά φωτοβολταϊκά σημαίνει ότι το κόστος των φωτοβολταϊκών δεν μπορεί να μειωθεί στο βαθμό που είναι εφικτό και απαραίτητο. Έτσι λοιπόν, το κόστος της μετάβασης και του τέλους ΑΠΕ αυξάνεται τεχνητά. Για τα μικρά φ/β στέγης έχουμε φτάσει πλέον στο παράδοξο σενάριο όπου λόγω της ταχείας εγκατάστασης στη Γερμανία, οι ταρίφες για τα νέα συστήματα θα αυξηθούν για πρώτη φορά!

Τα φθηνά ασιατικά πάνελ εκπροσωπούν σημαντικό ανταγωνισμό για τον ευρωπαϊκό κλάδο. Τα τωρινά στατιστικά δείχνουν ότι η Κίνα εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής παγκοσμίως με βάση τις πωλήσεις, με όγκο 4,7 γιγαβάτ. Προκειμένου να προστατεύσει την ευρωπαϊκή αγορά, η Ε.Ε. εισήγαγε μέτρα αντι-ντάμπινγκ στ συστήματα που εισάγονται από την Κίνα, θέτοντας κατώτατη τιμή πώλησης.



Όμως, η επιτυχία ήταν περιορισμένη ακόμα και στη Γερμανιά. Ολοένα και περισσότεροι Κινέζοι παραγωγοί αγνοούν τη συμφωνία, ενώ τα ευρωπαϊκά προϊόντα συνεχίζουν να υπόκεινται στην ελάχιστη τιμή. Ο κλάδος πιστεύει ότι υποφέρει από περιορισμένη παραγωγή και ανταγωνισμό.
Οι τεχνητά υψηλές τιμές των συστημάτων στην Ε.Ε. σημαίνει πως η μείωση της ταρίφας δεν μπορεί να την αντισταθμίσει και έχουν συμβάλει στην κατάρρευση των εγκαταστάσεων στη Γερμανία και την Ε.Ε. Οι εμπορικοί περιορισμοί στα κινεζικά φ/β σημαίνουν ότι ο παγκόσμιος ανταγωνισμός θα εκτροχιάσει τις πιο αποδοτικές τεχνολογίες και θα στερήσει από την αγορά τις καλύτερες τιμές.
Ακριβώς λόγω της στασιμότητας στις τιμές, ο κλάδος υποφέρει. Αν τα φ/β στη Γερμανία και την Ευρώπη δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις παγκόσμιες τιμολογιακές τάσεις λόγω των εμπορικών μέτρων, τότε ο κλάδος δεν θα αναπτυχθεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου