Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ


Σε επιστροφή κεφαλαίου ύψους 131 εκατ. ευρώ προχωρά ο ΑΔΜΗΕ προς την ΔΕΗ, ενισχύοντας τα ταμεία της Επιχείρισης, εν όψει και της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών ως την ερχόμενη Παρασκευή στον διαγωνισμό για την πώληση του 24%.

Η απόφαση για την αύξηση/μείωση μετοχικού κεφαλαίου και την επιστροφή του ποσού που προέκυψε στον μοναδικό μέτοχο του ΑΔΜΗΕ, καθώς η ΔΕΗ ελέγχει το 100%, ελήφθη κατά τη γενική συνέλευση της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές που παρακολουθούν στενά τη διαδικασία, το καθαρό ποσό που θα εισπράξει η ΔΕΗ είναι 94 εκατ. ευρώ περίπου.

Εάν σε αυτό το ποσό συνυπολογισθεί και η προκαταβολή 100 εκατ. ευρώ από την Αλουμίνιον της Ελλάδος, σύμφωνα με τους όρους της σχετικής σύμβασης που υπεγράφη πριν από λίγες εβδομάδες, τότε η ΔΕΗ ενισχύεται με πολύτιμη ρευστότητα, σε μία περίοδο που οι ταμειακές της ροές είναι υπό πίεση, τόσο από το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών όσο και γενικότερα από τις ρυθμιστικές αλλαγές που είναι σε εξέλιξη στην αγορά ηλεκτρισμού.

Το τίμημα για το 24% του ΑΔΜΗΕ

Και βεβαίως μέσα στο επόμενο διάστημα θα εισπράξει και το τίμημα από την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ.

Η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή (μετά από τρεις απανωτές αποφάσεις για παράταση της διαδικασίας) και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται η κατάθεση προσφορών και από τους τρεις υποψήφιους «μνηστήρες», την κινεζική State Grid, την ιταλική TERNA και την γαλλική RTE, θυγατρική της EDF.

Η ρύθμιση των 36 δόσεων

Εάν σε όλα τα παραπάνω προστεθούν και τα (τουλάχιστον) 30 εκ. που μπαίνουν στα ταμεία της ΔΕΗ ανά  μήνα από τις πληρωμές της ρύθμισης των 36 δόσεων τότε εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς την μεγάλη αλλαγή που συντελείται στην ρευστότητα της επιχείρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου