Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Απάντηση ΣΠΗΕΦ ΜΔΝ στον πρώην συνδικαλιστή της ΓΕΝΟΠ και νυν πρόεδρο της ΔΕΗ Παναγιωτάκη

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Με πολύ ενδιαφέρον διαβάσαμε την ΑΡ./ΗΜ.: 2849/11.11.2016 απαντητική επιστολή σας στις αιτιάσεις της από 4/10/2016 επιστολής του ΣΠΕΦ που μας κοινοποιήθηκε.
Θα αποφύγουμε να απαντήσουμε, σημείο προς σημείο, στις αιχμές που αφήνετε κατά των ΑΠΕ και να υπερθεματίσουμε στον σημαντικό ρόλο και στην πρόδηλη θετική συνδρομή τους σε μια σύγχρονη κοινωνία (είμαστε βέβαιοι ότι θα το πράξουν οι πιο άμεσα εμπλεκόμενοι οπότε είναι περιττό να επαναλαμβανόμαστε). Δεν θα αποφύγουμε όμως να δηλώσουμε ότι μας ενοχλεί και μας προσβάλλει, γενικά, η προσπάθεια σας να αντιπαραβάλετε μια επίπλαστη εικόνα που τεχνηέντως παρουσιάζετε για τους παραγωγούς ΑΠΕ, οι οποίοι αδιαφορούν τάχα για τους καταναλωτές και την κοινωνία, με μια ωραιοποιημένη εικόνα της ΔΕΗ που ενδιαφέρεται και ενεργεί με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών και γενικά της κοινωνίας, παραβλέποντας ότι και η ΔΕΗ συνέβαλε στην εξαθλίωση της με τις, επί σειρά ετών, αλόγιστες σπατάλες και τις υπερβολές της.
Σχετικά με τα λογιστικά στοιχεία που παραθέτετε στην παράγραφο (Β) «Καταβολές της Επιχείρησης υπέρ ΕΤΜΕΑΡ», έχουμε μονάχα να δηλώσουμε ότι, αν και νοθευμένα λόγω των στρεβλώσεων, όχι μόνο δεν αναιρούν, αλλά απεναντίας ενισχύουν τις αιτιάσεις και την επιχειρηματολογία μας. Συγκεκριμένα, η παράθεση λογιστικών στοιχείων για τις πληρωμές, στον λογαριασμό του ΔΣ, ανείσπρακτου ΕΤΜΕΑΡ ύψους τουλάχιστον 400 εκ.€, σε σύνολο πληρωμών ύψους 3 δις.€, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που σας παραθέσαμε και που αποδεικνύουν την διοχέτευση των κονδυλίων του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ των ΜΔΝ προς άσχετους προορισμούς, πιθανόν και προς τις ΑΠΕ του διασυνδεδεμένου συστήματος, συνομολογεί την άδικη και άνιση μεταχείριση που υφίστανται οι νησιώτες παραγωγοί.
Στην παράγραφο (Γ) παραθέτετε στοιχεία για να υπερτονίσετε το μεγάλο κόστος των ΑΠΕ, εν σχέσει με τα έσοδα τους και εν σχέσει με το κόστος της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής, και επισημαίνετε ότι οι πληρωμές ΑΠΕ παρέμειναν τα τελευταία έτη σταθερές, αποφεύγετε όμως να διευκρινίσετε ότι αναφέρεστε αποκλειστικά στις ΑΠΕ του ΔΣ και όχι των ΜΔΝ. Αν ομοίως αναλύσετε τα στοιχεία ΑΠΕ των τελευταίων ετών της αγοράς των ΜΔΝ θα διαπιστώσετε ότι οι ΑΠΕ στα ΜΔΝ αναπτύχθηκαν λελογισμένα και λειτουργούν ανταγωνιστικά προς τη συμβατική παραγωγή, τα έσοδα ακόμη και δίχως το ΕΤΜΕΑΡ υπερκάλυπταν το κόστος, εντούτοις όμως οι πληρωμές τους όχι μόνο δεν έμειναν σταθερές αλλά οι καθυστερήσεις αυξήθηκαν έως και 250% υπερβαίνοντας ακόμη και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές ΑΠΕ του ΔΣ.
Τέλος, ευελπιστούμε ότι, άξια προς απάντηση θα κριθεί από τους παραλήπτες και η από 9/11/2016 επιστολή των ΣΠΗΕΦ ΜΔΝ προς τους προέδρους της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ η οποία κοινοποιήθηκε στον υπουργό ενέργειας, στον υφυπουργό νησιωτικής πολιτικής, στον πρόεδρο της ΡΑΕ και στον Γ.Γ του υπουργείου ενέργειας. Στην εν λόγω επιστολή αποκαλύπτονται, με την αδιάψευστη γλώσσα των αριθμών, στοιχεία που ακλόνητα τεκμηριώνουν τις αιτιάσεις που διατυπώνονται.
Συγκεκριμένα αναμένουμε απαντήσεις και διευκρινίσεις στα εξής ερωτήματα:  
-Γιατί από τα 168 εκ ευρώ που αντιστοιχούν στο άθροισμα ΜΜΚμδν και ΕΤΜΕΑΡμδν, για το ενιάμηνο του 2016, πήγαν μόνο τα 39 εκ ευρώ στο νόμιμο προορισμό τους; (πληρωμή ΑΠΕ των ΜΔΝ)  
-Σε ποια αλλότρια κανάλια διοχετεύτηκαν παρανόμως τα υπόλοιπα 129 εκ ευρώ;
- Γιατί ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ δεν αποδίδουν στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ των ΜΔΝ το σύνολο του ΜΜΚ όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις παραγωγής ηλ. ενέργειας;  
-Γιατί δεν έχει αποδοθεί, και στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ των ΜΔΝ που τηρείται από τον ΔΕΔΔΗΕ, το αντίστοιχο ΕΤΜΕΑΡ που αποδόθηκε στον ειδικό λογαριασμό του ΔΣ που τηρείται από το ΛΑΓΗΕ;  
-Ισχυρίζεστε στην επιστολή σας ότι η ΔΕΗ απέδωσε στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, για το 2014 και 2015, σχεδόν όσο ΕΤΜΕΑΡ τιμολογήθηκε, παρόλο που περίπου 20% (400 εκ ευρώ) ουδέποτε πληρώθηκε από τους καταναλωτές. Τα ίδια περίπου φανταζόμαστε ότι ισχύουν και για το 2016. Ευλόγως αναρωτιόμαστε λοιπόν, γιατί δεν πράττει το αυτό και για το ΕΤΜΕΑΡ των ΜΔΝ, ή τουλάχιστο για το υπόλοιπο 80%, που όπως ισχυρίζεται εισπράττει; Γιατί αντιθέτως αποδίδεται στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ των ΜΔΝ, για μεν το ΕΤΜΕΑΡ το απόλυτο μηδέν, για δε το ΜΜΚμδν ποσό μικρότερο και από το 50%;
Προτιμούμε, για λόγους τήρησης των συνταγματικών αρχών της ισότητας και της αναλογικότητας, η απάντηση στα ανωτέρω να δοθεί εμπράκτως με άμεση απόδοση στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ των ΜΔΝ:
1. Τμήματος του ΜΜΚ το οποίο εξαιρετικά και αδίκως για τα ΜΔΝ δεν έχει έως σήμερα αποδοθεί
2. Τμήματος του ΕΤΜΕΑΡ των ΜΔΝ, ανάλογου με αυτό που αποδόθηκε στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΔΣ.
Θέλουμε ακόμη ρομαντικά να πιστεύουμε ότι ανήκουμε σε μια ευνομούμενη χώρα όπου οι αρχές της ισονομίας και ισοπολιτείας έχουν περίοπτη θέση στην άσκηση της εξουσίας και ότι οι νησιώτες δεν αποτελούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ευελπιστούμε, τέλος, ότι οι νησιώτες παραγωγοί ηλ. ενέργειας από ΑΠΕ, θα τυγχάνουν εις το εξής δίκαιης και ίσης μεταχείρισης».

1 σχόλιο:

  1. Ο ακατονόμαστος στις ΗΠΑ ούτε εργασία ως βοηθός μεξικανου στην λάντζα δεν θα έβρισκε. Ίσως με μέσο. Εδώ όμως είναι διευθυντής.
    Τα καλύτερα έρχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή