Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Ευρωπαική Επιτροπή:Κρατική ενίσχυση συνιστά η διακοψιμότητα

Κρατική ενίσχυση με λεφτά των παραγωγών ΑΠΕ γίνεται?



Δημοσιοποιήθηκε εχθές η εγκριτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διακοψιμότητα της Γερμανίας, εξέλιξη η οποία κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική με δεδομένο ότι το σκεπτικό της Κομισιόν, μπορεί να αποτελέσει τον «οδηγό» για την εφαρμογή του μέτρου και σε άλλες χώρες.

Η ΕΕ έκρινε ότι το μέτρο συνιστά κρατική ενίσχυση απόλυτα συμβατή με τις Κατευθυντήριες γραμμές (EEAG/2014).


Τα πιο βασικά σημεία του μηχανισμού που εγκρίθηκε είναι τα εξής:
  • Ο μηχανισμός διακοψιμότητας στη Γερμανία αποζημιώνει τη διαθεσιμότητα της υπηρεσίας (έως 500ευρώ/Mw/εβδομάδα) και προβλέπει επιπρόσθετη αμοιβή για την πραγματική διακοπή του φορτίου (έως 400ευρώ/MWh). Οι δημοπρασίες είναι εβδομαδιαίες για 1500MW και δεν απαιτείται 100% διαθεσιμότητα των διακοπτόμενων καταναλωτών (max. nonavailability 30h/εβδομάδα).
  • Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι πέραν της συνεισφοράς στη διατήρηση της ευστάθειας του συστήματος, η διακοψιμότητα μπορεί να λειτουργήσει ως μηχανισμός επάρκειας (πρωτεύουσα εφεδρεία)
  • Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο μηχανισμός συνεισφέρει καθοριστικά στο μακροπρόθεσμο στόχο της ανάπτυξης πιο ευέλικτου βιομηχανικού φορτίου, παρέχοντας τη δυνατότητα στους διακοπτόμενους καταναλωτές να γίνουν «defacto ευέλικτοι πάροχοι διαθεσιμότητας ισχύος».
  • Η Επιτροπή καταλήγει ότι ο  μηχανισμός της διακοψιμότητας είναι αναγκαίος, όταν υπάρχουν ρυθμιστικά εμπόδια που δεν καθιστούν δυνατή την ισότιμη συμμετοχή του demand response στην αγορά. Η Επιτροπή εγκρίνει το μηχανισμό για έξι χρόνια και αναφέρει ότι το 2021 θα ελέγξει εκ νέου την αναγκαιότητα της διακοψιμότητας στη Γερμανία, ιδίως σε σχέση με την άρση των ρυθμιστικών εμποδίων για τη συμμετοχή του demand response στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου