Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Ξεκίνησε η δίκη της ΓΕΝΟΠ,απούσα η ΔΕΗ.



Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016 ξεκίνησε στο Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών η δίκη για το σκάνδαλο των παράνομων «χρυσών» επιχορηγήσεων που έλαβε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ την περίοδο 1999-2010. Χρήματα που, όπως αναφέρεται στο βούλευμα, κατευθύνθηκαν, μεταξύ άλλων, σε πολυτελή ταξίδια εντός και εκτός Ευρώπης, δώρα, γεύματα και γενναιόδωρες παροχές για τους συνδικαλιστές, μαϊμού-μελέτες και δανεικά κι αγύριστα με χορηγό την Επιχείρηση και κατ' επέκταση τον φορολογούμενο πολίτη. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκαν εκπρόσωποι εργαζομένων, πρώην πρόεδροι, μέλη του διοικητικού συμβουλίου, διευθύνοντες σύμβουλοι και διευθυντικά στελέχη της Επιχείρησης. 

Μεγάλη απούσα από τη διαδικασία η ΔΕΗ Α.Ε., η οποία δεν παραστάθηκε ως πολιτικώς ενάγουσα, γεγονός που προκάλεσε έκπληξη στο ακροατήριο καθώς και συζητήσεις μεταξύ νομικών και δικαστικών κύκλων, αλλά όχι στους κατηγορουμένους. Η διοίκηση της Επιχείρησης δεν δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής παρά το γεγονός ότι πριν από τη δίκη έλαβε εντολή από τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου να παρασταθεί λόγω της βαρύτητας των αδικημάτων, τα οποία  στρέφονται κατά της διοίκησης της ΔΕΗ και των συμφερόντων του νομικού προσώπου, αλλά και να την ενημερώσει άμεσα για τις ενέργειές της.

Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση αυτή καλούνται σύμφωνα με το βούλευμα να λογοδοτήσουν για τα κακουργήματα: 

α) Της απιστίας στην υπηρεσία κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, από υπαίτιο που μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα σε βάρος νομικού προσώπου. από την οποία επήλθε ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ελάττωση της περιουσίας του.

β) Της άμεσης συνέργειας από κοινού σε απιστία.

γ) Της ηθικής αυτουργίας από κοινού, κατ’ εξακολούθηση σε απιστία. 

δ) Της απιστίας κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος της ΔΕΗ. 

Πρόκειται για πράξεις που καταλογίζονται στη συντριπτική πλειοψηφία των κατηγορουμένων και κατά τον νόμο τιμωρούνται με ισόβια κάθειρξη. Κεντρικό πρόσωπο κατά την έναρξη της διαδικασίας ήταν ο πρώην επικεφαλής του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού σωματείου της Επιχείρησης και από τον περασμένο Ιούνιο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ ως εκπρόσωπος των εργαζομένων, Νίκος Φωτόπουλος. Στον επί επταετία πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ (2007-2013) έχουν επιβληθεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση ήδη από το 2013 οι περιοριστικοί όροι της καταβολής χρηματικής εγγύησης και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. 



Οι ίδιοι περιοριστικοί όροι έχουν επιβληθεί σε ακόμα 5 συνδικαλιστές, μεταξύ των οποίων ο πρώην γενικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ Ρίζος Ρίζος, ενώ καταβολή εγγύησης επιβλήθηκε στους πρώην προέδρους της Επιχείρησης Αρθούρο Ζερβό και Παναγιώτη Αθανασόπουλο και στον πρώην διευθυντή Επικοινωνίας της εταιρείας. 

Μάλιστα στα έδρανα των μαρτύρων βρέθηκε και ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης, ο οποίος τοποθετήθηκε στο τιμόνι της εταιρείας τον Απρίλιο του 2015. Ο κ. Παναγιωτάκης, εκτός των άλλων διευθυντικών θέσεων από τις οποίες έχει περάσει στην εταιρεία, έχει διατελέσει κατά το παρελθόν και πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, όπως και ο κ. Φωτόπουλος. Εκτός της συνδικαλιστικής δράσης του έχει και πολιτικό στίγμα, αφού είχε ενταχθεί στα ψηφοδέλτια της κυβερνώσας παράταξης θέτοντας βουλευτική υποψηφιότητα με τον Συνασπισμό στην Α’ Αθήνας. Υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Αχαΐας κατά τις τελευταίες εκλογές ήταν και ο νυν αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Σταύρος Γούτσος, ο οποίος αποτελεί μαζί με τον κ. Παναγιωτάκη το ισχυρό δίδυμο της ΔΕΗ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου