Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Ναι μεν αλλά για την έκδοση μηνιαίων ηλεκτρονικών λογαριασμών από την ΔΕΗ


Προς την θετική κατεύθυνση η έκδοση μηνιαίων ηλεκτρονικών λογαριασμών από την ΔΕΗ,ειδικά εάν συγκρίνουμε με το τωρινό καθεστώς των δίμηνων έναντι και τετράμηνων εκκαθαριστικών.Μένει να ξεκαθαριστεί εάν αυτοί οι λογαριασμοί θα είναι εκκαθαριστικοί και αν όχι ανά πόσους μήνες θα εκδίδονται εκκαθαριστικοί,ποια θα είναι η πολίτικη της εταιρείας ως προς τους ανεξόφλητους λογαριασμούς που θα εκδίδονται ηλεκτρονικά,δηλαδή πότε θα κινείται η διαδικασία διακοπής της παροχής ως προς του κακοπληρωτές και ποιοι πελάτες θα μπορούν να επιλέξουν την ηλεκτρονική αποστολή.

Το ερώτημα που γεννάται είναι: "Mπορεί η ΔΕΗ να αποστέλλει 12 ΕΝΤΥΠΟΥΣ μηνιαίους λογαριασμούς?".Η απάντηση είναι ναι μπορεί.Και το αιτιολογούμε ευθύς  αμέσως.

Η ΔΕΗ υπολογίζει σε 20 εκ. ευρώ το κόστος αποστολής με φυσικό τρόπο 12 μηνιαίων λογαριασμών τον χρόνο και αυτό τον λόγο έξαλλου επικαλείται για να μην προβεί στην ενέργεια αυτή. Είναι όμως έτσι? Ας δεχτούμε καταρχήν χάριν κουβέντας ότι είναι.

Υπάρχουν δυο αδιαμφισβήτα στοιχεία τα όποια συνηγορούν ότι είναι εφικτή η αποστολή 12 μηνιαίων λογαριασμών μέσω ταχυδρομείου.Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε 2-3 χρόνια η ΔΕΗ βάση μνημονιακών υποχρεώσεων θα χει τους μίσους πελάτες από ότι έχει σήμερα. Άρα τα 20 που επικαλείται η ίδια θα γίνουν 10 εκ. τον χρόνο.

Και αν συνυπολογίσει κάνεις πόσο καλύτερη διαχείριση θα μπορεί να κάνει η ίδια η ΔΕΗ όσον αφορά τους ανεξόφλητους λογαριασμούς (αρκεί να υπάρχουν σαφείς κανόνες και να εφαρμόζονται) και πόσα περισσότερα οφέλη θα έχει από αυτό, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται την πολλαπλάσια απόσβεση που προκύπτει των 10 και 20 εκ.

Τώρα το γιατί υπεκφεύγει πίσω από υπερκοστοληγεμενες αποτιμήσεις αποφεύγοντας την φυγή προς τα εμπρός είναι ένα άλλο θέμα.Η νοοτροπία της δημόσιας διοίκησης δεν είναι εύκολο να αλλάξει από την μια μέρα στην άλλη.Το ότι θα αλλάξει είναι σίγουρο,αφού η δύναμη των εξελίξεων θα υπερτερήσει στο τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου