Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

ΕΛΑΠΕ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016


Ελλειμματικός κατά 226,16 εκ. το 2016 και πλεονασματικός κατά 44,05 εκ. το 2017 και 213,60 εκ. το 2018 ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ βάση προβλέψεων ΛΑΓΗΕ.

Τον Δεκέμβριο του 2017 το έλλειμμα θα μετατραπεί σε πλεόνασμα.

Η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ υπολογίζεται σε 556 MWh (από 5019 σε 5575) έως τον Νοέμβριο του 2018 για το Δ.Σ. και 38 MWh (από 482 σε 520) για το ΜΔΝ στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα,με ανάπτυξη κυρίως των αιολικών και στις 2 περιπτώσεις.

Είναι το πρώτο δελτίο που ο ΛΑΓΗΕ ενημερώνει (πρώτη σελίδα κιόλας) για την αποποίηση των ευθυνών του,όσον αφορά τις προβλέψεις του.

Αποποίηση Ευθυνών 

Ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ως Διαχειριστής του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου, κάθε μήνα προβλέπει και δημοσιεύει την εξέλιξη των εισροών και εκροών του εν λόγω Λογαριασμού για τα επόμενα δύο έτη. Με δεδομένο πως τόσο οι παράμετροι της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και οι παράμετροι των κρατικών ενισχύσεων, ενέχουν υψηλότατο βαθμό επισφάλειας πρόβλεψης λόγω αστάθμητων παραγόντων, ενώ συγχρόνως δεν υφίστανται αξιόπιστες επιστημονικές μέθοδοι για τις αντίστοιχες προβλέψεις, τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο παρόν Δελτίο δίδονται με κάθε επιφύλαξη. 

Ο Λειτουργός της Αγοράς καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλίζει κατά το δυνατόν την ορθότητα των προβλέψεων που ανακοινώνονται στο Μηνιαίο Δελτίο του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου. Ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλές από τις προβλέψεις αυτές βασίζονται σε στοιχεία τα οποία δεν παράγονται ή συλλέγονται από το Λειτουργό της Αγοράς ούτε υπόκεινται στον έλεγχό του, ο Λειτουργός της Αγοράς δεν έχει καμία ευθύνη για την ακρίβεια και πληρότητα των προβλέψεων του Μηνιαίου Δελτίου του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου. Οι προβλέψεις αυτές και οι σχετικές πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο παρόν Δελτίο είναι γενικού ενημερωτικού χαρακτήρα και δεν αποτελούν εμπορική, επιχειρηματική, επενδυτική, νομική ή άλλου είδους συμβουλή του Λειτουργού της Αγοράς προς οποιονδήποτε. Ο Λειτουργός της Αγοράς ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό του δε φέρει ουδεμία ευθύνη, άμεση ή έμμεση για τυχόν ζημίες (θετικές ή αποθετικές) που μπορεί να επέλθουν σε οποιονδήποτε από τη χρήση πληροφοριών που περιέχονται στο παρόν Δελτίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου