Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Πλήρης ικανοποίηση των απαιτήσεων των τραπεζών με τη λήψη των απαραίτητων εξασφαλίσεων συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ

Διαχωρισμός ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ,ένας δυσεπίλυτος γρίφος
Το μπερδεμένο κουβάρι ήρθε στο προσκήνιο με εκρηκτικό τρόπο μετά και τη δημοσιοποίηση της επιστολής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Alpha, Πειραιώς, Eurobank) μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη για τις 12 Ιανουαρίου 2017  γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ - στην ατζέντα της τελευταίας το κυρίαρχο ζήτημα ήταν η έγκριση της σύστασης της νέας εταιρείας Ενεργειακή Συμμετοχών στην οποία θα μεταβιβαστεί σταδιακά το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ που κατέχει έως τώρα η ΔΕΗ(μια διαδικασία μεταβίβασης που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2017).
Με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης  στον ΑΔΜΗΕ η μετοχική σύνθεση μετά και την ολοκλήρωση των διαδικασιών, θα είναι η εξής: Ενεργειακή Συμμετοχών 51%, China State Grid 24% και Ελληνικό Δημόσιο 25%, ενώ οι μέτοχοι στην Ενεργειακή Συμμετοχών θα είναι το Δημόσιο 34%, το ΤΑΙΠΕΔ 17% και το υπόλοιπο 49% θα ανήκει σε ιδιώτες (όταν η Ενεργειακή Συμμετοχών μπει με το καλό στο Χρηματιστήριο). 
Η κυβέρνηση σήμερα ικανοποίησε πλήρως τις απαιτήσεις των τραπεζών με τη λήψη των απαραίτητων εξασφαλίσεων συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ έναντι των υφισταμένων δανείων («εκχώρηση γεγενημένων και μη απαιτήσεων της ΔΕΗ έναντι εταιρικών πελατών της») 
Οι αριθμοί του διαχωρισμού ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ
Η State Grid θα καταβάλει στη ΔΕΗ 320 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 24% του ΑΔΜΗΕ και την ανάληψη του management. Το Δημόσιο θα καταβάλει 241 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 25% του ΑΔΜΗΕ καθώς το τίμημα υπολογίζεται με βάση την αποτίμηση της Deloitte και όχι των Κινέζων.
H ΔΕΗ θα εισπράξει  561 εκατ. ευρώ, και αυτό υπό την αίρεση ότι το Δημόσιο θα βρει χρήματα να πληρώσει άμεσα τα 241 εκατ. ευρώ.  Επιπρόσθετα με την πώληση του ΑΔΜΗΕ θα μειωθεί ο δανεισμός της κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Το όφελος των 861 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί σε περίπου 4,8 φορές το μέσο EBITDA, το οποίο συνεισέφερε, την περίοδο 2012-15, ο ΑΔΜΗΕ στα ενοποιημένα αποτελέσματα της ΔΕΗ. Στον αντίποδα αν η ΔΕΗ πωλούσε το 100% του ΑΔΜΗΕ θα είχε, σύμφωνα με στελέχη επενδυτικής τραπεζικής, όφελος από τίμημα και μείωση δανεισμού περίπου 1,44 δισ. ευρώ (σ.σ περίπου 8 φορές το μέσο EBITDA). Περιπτώσεις εταιρειών που παράγουν τέτοιες ελεύθερες ταμειακές ροές όπως ο ΑΔΜΗΕ αποτιμούνται διεθνώς 8 με 10 φορές τα EBITDA χρήσης.  
Για να καλυφθούν οι απώλειες, που προκαλούνται στη ΔΕΗ από το κυβερνητικό σχέδιο, θα πρέπει να αποδοθεί από τη ΔΕΗ στους μετόχους, μαζί με το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, δανεισμός της τάξης των 580 εκατ. ευρώ.  Αλλιώς η κεφαλαιακή διάρθρωση της επιχείρησης θα επιδεινωθεί.
Σημειώνεται πως οι τράπεζες που χορήγησαν την Άνοιξη του 2014 κοινοπρακτικό δάνειο στη ΔΕΗ 2,2 δισ. ευρώ για να δώσουν waiver στη συναλλαγή πήραν ως αντάλλαγμα την παροχή πρόσθετων εξασφαλίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου