Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Τόκος υπερημερίας και γιατί (δεν) διεκδικείται (UPDATE)


Στο άρθρο 12 παράγραφος 3 της σύμβασης με τον ΛΑΓΗΕ αναφέρεται ρητά ότι  σε περίπτωση καθυστέρησης της εξόφλησης του τιμολογίου πέραν της προθεσμίας των 20 ήμερων ο ΛΑΓΗΕ οφείλει να πληρώσει στον παραγωγό και τόκο υπερημερίας επί του ωφελουμένου πόσου,από την επόμενη της λήξης της προθεσμίας εξόφλησης και χωρίς άλλη ειδοποίηση.

Σε πραγματικά ποσά για τα σημερινά δεδομένα οι ληξιπρόθεσμοι μήνες του ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς ΑΠΕ είναι το 41% του Ιουνίου και οι Ιούλιος,Αύγουστος,Σεπτέμβριος,Οκτώβριος,Νοέμβριος του 2016.

Βάση ΕΛΑΠΕ το συνολικό ληξιπρόθεσμο καθαρό ποσό ανέρχεται σε 880 εκ. ευρώ όπου εάν αυτό υπολογιστεί με ένα μέσο επιτόκιο υπερημερίας 8%,προκύπτει ένα επιπλέον ποσό 70 εκ. ευρώ τα όποια δικαιούνται οι παράγωγοι ΑΠΕ βάση συμβάσεων και νόμων.

Αυτά σε θεωρητικό επίπεδο γιατί σε πρακτικό είναι κάπως διαφορετικά τα πράγματα,καθώς δεν έχει γίνει καμία οργανωμένη κίνηση για δικαστική διεκδίκηση του,αφού επικρατεί η άποψη ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα είχε αποτέλεσμα.


Η άποψη μας είναι ότι πρακτικές που ακολουθήθηκαν κατά το παρελθόν  σε παρεμφερείς υποθέσεις, από πλευράς Κράτους,ΛΑΓΗΕ,ΑΔΜΗΕ,ΔΕΗ με την προσκόμιση μόνο μέρους των ληξιπρόθεσμων τιμολογίων καθώς και με την παράσταση δικηγόρου εκ μέρους του δημοσίου(υπερασπιζόμενος ΛΑΓΗΕ) που επικαλείται το δημόσιο συμφέρον είναι αντιμετωπίσιμες και μπορούν να ξεπεραστούν.

Δυο οι λόγοι αυτής μας της εκτίμησης.

1.Άφορα Τόκο υπερημερίας και όχι την πληρωμή του τιμολογίου,αρα ο ΛΑΓΗΕ δεν πετυχαίνει κάτι προσκομίζοντας μόνο ένα μέρος των τιμολογίων,αφού ανεξάρτητα του πότε θα πληρωθεί το κάθε ληξιπρόθεσμο τιμολόγιο οι μέρες υπερημερίας προκύπτουν άπο την σύμβαση και τις ημερομηνίες πληρωμών και είναι μη αμφισβητήσιμες.

2.Δημόσιο συμφέρον για την Ελλάδα είναι η παραμονή και ανάπτυξη των ΑΠΕ στο σύστημα.Είδαμε τις προηγούμενες ήμερες με τα χιόνια ότι το σύστημα έπαιξε στα όρια χωρίς ΑΠΕ.Συνεπώς για να υπάρχουν οι ΑΠΕ στο δίκτυο θα πρέπει να πληρώνονται βάση νόμων και κανόνων.Οτιδήποτε άλλο θεωρείτε σαμποτάζ και βάλλει κατά του δημόσιου συμφέροντος.

1 σχόλιο:

  1. .......ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ.........ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΑΙΤΗΜΑ ( ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ) ΣΤΟΝ ΔΕΔΔΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΑΣ.......Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΗΤΑΝ " ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ.........ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ "............Η ΔΕΗ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ " ΜΕ ΛΕΝΕ ΡΙΖΟ ΚΙ' ΟΠΩΣ ΘΕΛΩ ΤΟ ΓΥΡΙΖΩ "......" ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ "....ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.....ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή