Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Τα εργαλεία της ΔΕΗ για να χειραγωγεί την ΟΤΣ [με την βοήθεια του ΑΔΜΗΕ]

Στην Ελλάδα είμαστε και η ΔΕΗ αποτελεί ένα από τα τελευταία κάστρα του ακραίου κρατικισμού.Έτσι εξηγείται και η νοοτροπία της ότι τα πάντα στην αγορά ενέργειας της ανήκουν και μπορεί να κάνει ότι και όποτε αυτή θέλει χωρίς να έχει την παραμικρή συνέπεια,αφού ουσιαστικά είναι κράτος εν κράτει.
Όπως είναι γνωστό τις τελευταίες ημέρες γίνονται έρευνες από κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού,οι όποιες επικεντρώνονται στα εξής σημεία.  
1.Υπερδηλώσεις λιγνιτικών: εξετάζεται δηλαδή κατά πόσο η ΔΕΗ δήλωνε συστηματικά παραπάνω δυναμικότητα λιγνιτικών μονάδων ακόμη και εάν αυτή δεν ήταν διαθέσιμη και δεν επιβεβαιωνόταν στην πράξη, με στόχο να ελέγξει τους συμμετέχοντες στην αγορά. ). Σημειώνεται ότι όπως έχει καταγγελθεί, ο ΑΔΜΗΕ δεν συνεργαζόταν, γενικά, στο να παρέχει στοιχεία όταν οι ιδιώτες ανέφεραν τέτοιες πρακτικές στη ΡΑΕ κ.λπ.
2.Μεθοδεύσεις με τα νερά: εξετάζεται εάν η ΔΕΗ χρησιμοποιούσε τα υδροηλεκτρικά της με στόχο το χαμήλωμα της ΟΤΣ. Εδώ βεβαίως έχουμε μια σχετικά πρόσφατη εξέλιξη με το νέο κανονισμό της ΡΑΕ, βάσει του οποίυο η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να δίνει προσφορές για τα μη υποχρεωτικά νερά με βάση τη στάθμη των ταμιευτήρων. Εάν η στάθμη είναι υψηλή η προσφορά είναι μικρή, εάν η στάθμη είναι χαμηλή υποχρεώνεται να δίνει υψηλή προσφορά. Αυτό λειτούργησε και στην πρόσφατη κρίση, γεγονός που εξηγεί εν μέρει και την άνοδο της ΟΤΣ στη δεύτερη φάση.
3.Άλλες καταγγελίες που έχουν γίνει αφορούν στους διαγωνισμούς του ΑΔΜΗΕ για τη δέσμευση ισχύος στις διασυνδέσεις, όπου επίσης έχουν κατηγορηθεί ΔΕΗ και Διαχειριστής για χειραγώγηση, ωστόσο τα αποτελέσματα των δημοπρασιών δεν επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου