Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Όταν η χρέωση προμηθευτών βαφτίζεται τέλος ΑΠΕ από "δημοσιογράφους" της ενέργειας


Τις τελευταιες ημερες παρατηρειται το φαινομενο να γραφονται αρθρα σε ιστοσελιδες που ασχολουνται με την ενεργεια απο "δημοσιογραφους" οπου αναφερουν επιδεικτικα την χρεωση προμηθευτων ως τελος ΑΠΕ.

Μπορει εως ενα σημειο να μην γνωριζουν ή να μεταφερουν copy paste οσα τους πλασαρουν διαφοροι ...ενδιαφερομενοι του τομεα της ενεργειας αλλα οταν κανεις λαθος στο α απο την αλφαβητα ειναι προφανες οτι δεν μπορει να θες να θεωρησε δημοσιογραφος.Μεταφορεας ναι,δημοσιογραφος οχι.

Χαρακτηριστική η ανακοίνωση του ΕΣΗΑΠΕ,επί του θέματος

«Με αφορμή δημοσιεύματα που για μία ακόμη φορά αναφέρονται λανθασμένα στη δήθεν ύπαρξη «τέλους ΑΠΕ, αντί της ορθής αναφοράς σε «χρέωση προμηθευτών», οφείλουμε να τονίσουμε τα εξής:

1.       Δεν υφίσταται κανένα τέλος υπέρ των ΑΠΕ κι οι συνεχιζόμενες αναφορές σε κάτι ανύπαρκτο δυσφημούν αδικαιολόγητα κι άδικα τις ΑΠΕ, ελπίζουμε όχι σκοπίμως.

Η χρέωση προμηθευτών δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία ανταποδοτική χρέωση που πληρώνουν οι προμηθευτές για το φθηνότερο (λόγω ΑΠΕ) ρεύμα που αγοράζουν. Η χρέωση αυτή δεν έχει καμία σχέση με «τέλος» ή  φόρο, ούτε και με το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (δηλαδή το ΕΤΜΕΑΡ).

2.       Πλήθος έγκυρων και εξειδικευμένων μελετών τα τελευταία χρόνια (ΕΜΠ, ΑΠΘ, ΙΟΒΕ, κ.ά.) έχουν τεκμηριώσει, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι οι ΑΠΕ μειώνουν σημαντικά την Οριακή Τιμή Συστήματος, χωρίς, όμως, να καρπώνονται οι ίδιες ή οι καταναλωτές αυτή την μείωση. Αντιθέτως, η μείωση αυτή κατέληγε για πολλά χρόνια σε επιδότηση υπέρ των προμηθευτών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διαρκώς διογκούμενα ελλείμματα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.

3.       Τον Αύγουστο του 2016, με διάταξη του Ν.4414/16 που ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία από τη Βουλή, επαναπροσδιορίστηκε ο τρόπος υπολογισμού και πληρωμής του κόστους των ΑΠΕ, έτσι ώστε να μεταφερθεί σταδιακά στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ από την αγορά (δηλ. από τους προμηθευτές) η ως άνω οικονομική αξία που προσφέρουν οι ΑΠΕ.

4.      Η νέα αυτή ρύθμιση εξειδικεύθηκε, μετά από σχετική ευρεία δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ, και ενσωματώθηκε στους ΚώδικεςΣυναλλαγών και Διαχείρισης του Συστήματος. Η αποτελεσματική εφαρμογή της ρύθμισης αυτής προϋποθέτει φυσικά τη στενή και ουσιαστική συνεργασία των δύο συναρμόδιων φορέων, ΡΑΕ και ΛΑΓΗΕ, οι οποίοι μέσω της συνεχούς παρακολούθησης της αγοράς και της έγκαιρης παρέμβασής τους, είναι απόλυτα ικανοί να αντιμετωπίσουν, με εύλογο και αποδοτικό τρόπο, οποιαδήποτε δυσκολία και πρόβλημα παρουσιαστεί στην πράξη, κατά την εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης».

1 σχόλιο:


  1. Ασφαλιστικά μέτρα για τη χρέωση υπέρ ΑΠΕ

    Τον κίνδυνο να παγώσει ο ανταγωνισμός στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού αν γίνει αποδεκτό το επικρατέστερο από τα σενάρια που εισηγείται ο ΛΑΓΗΕ για τη «χρέωση προμήθειας» υπέρ ΑΠΕ επισημαίνουν οι εταιρείες ηλεκτρισμού, ορισμένες εκ των οποίων κατέθεσαν χθες ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΛΑΓΗΕ για τα υπέρογκα ποσά που καλούνται να πληρώσουν.

    Χθες, η ΡΑΕ, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας έθεσε σε ολιγοήμερη δημόσια διαβούλευση, η οποία λήγει την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, την εισήγηση του ΛΑΓΗΕ με τον αναθεωρημένο τρόπο υπολογισμού της χρέωσης προμήθειας.

    Η πρόταση του Λειτουργού για το ύψος της χρέωσης προμήθειας στο επικρατέστερο σενάριο προβλέπει τον καθορισμό διοικητικά οριζόμενων άνω και κάτω ορίων, στα 20 ευρώ / MWh και στα 6 ευρώ / MWh, καθώς και τον καθορισμό διοικητικά οριζόμενου άνω ορίου στα 8 ευρώ / MWh στη μέση μοναδιαία πρόσθετη χρέωση των προμηθευτών.

    Η χρέωση προμήθειας διαμορφώνεται με βάση τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής Οριακής Τιμής του Συστήματος (ΟΤΣ) στη χονδρική αγορά και της εικονικής ΟΤΣ χωρίς τις ΑΠΕ και καταβάλλεται από τους προμηθευτές υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.

    Η εκτόξευση της χρέωσης σε τιμές πολλαπλάσιες απ΄ότι είχαν αρχικά εκτιμηθεί δημιούργησε χάος στην αγορά.

    «Τα όρια αυτά και ειδικά η θέσπιση κατώτατου ορίου στα ευρώ με το πλαφόν των 8 ευρώ/MWh λειτουργούν καταστροφικά.

    Στην πράξη ο ανταγωνισμός καταργείται, καθώς η αγορά δεν αντέχει επιβάρυνση άνω των 5 ευρώ/ Mwh και μπορεί να τινάξει τη ΔΕΗ στον αέρα, δεδομένου ότι είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής»

    δήλωσε χαρακτηριστικά στέλεχος της αγοράς.

    Κατώτατο όριο

    Ας σημειωθεί ότι η ΡΑΕ αντιτίθεται στη θέσπιση κατώτατου ορίου και εμμένει στην άποψη του ανώτατου ορίου των 40 ευρώ/MWh, ενώ κατά της θέσπισης κατώτατου ορίου, σύμφωνα με πληροφορίες, τάσσονται τόσο το υπουργείο όσο και οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες κλίνουν στο σενάριο που δίνει το πλαφόν της μέσης μοναδιαίας πρόσθετης χρέωσης στα 5,15 ευρώ/ Mwh. (ανώτατο όριο τα 20 ευρώ/MWh χωρίς κατώφλι.

    Εν τω μεταξύ, τέσσερις ιδιωτικές εταιρίες ηλεκτρισμού, η Elpedison, η Ηρων, η Protergia και η Wat t& Volt κατέθεσαν χθες ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΛΑΓΗΕ για τα υπέρογκα ποσά που καλούνται να πληρώσουν για την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

    Η κίνηση αυτή των εταιρειών έρχεται, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, σε συνέχεια της επιστολής που είχε στείλει τον Ιανουάριο η ΔΕΗ, με την οποία ενημέρωνε τους αρμόδιους φορείς ότι δεν προτίθεται να πληρώσει άλλο, μέχρι να ξακαθαρίσει το θέμα.

    Μόνον για τη ΔΕΗ η επιβάρυνση τον Ιανουάριο εκτιμάται στα 120 εκατ. ευρώ και για τους τρεις μεγαλύτερους εναλλακτικούς παρόχους σε 3 εκατ. ευρώ για κάθε εταιρεία για τις τρεις πρώτες εβδομάδες.

    Για όλους τους υπόλοιπους παρόχους μαζί το ποσό ανέρχεται σε περίπου 3 εκατ. ευρώ.

    Ο νέος τρόπος υπολογισμού αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή