Τέλη Δεκέμβριου του 2015 είχε δημοσιευθεί η Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) για την «Υπηρεσία Διακοπτόμενου Φορτίου», δηλαδή τη δυνατότητα διακοπής της ηλεκτροδότησης των ενεργοβόρων βιομηχανιών σε περιόδους αιχμής, με αντάλλαγμα μια αντίστοιχη οικονομική αποζημίωση.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της ΥΑ η δυνατότητα αυτή ενεργοποιείται από τον Διαχειριστή του Συστήματος, όταν η διαθέσιμη ηλεκτροπαραγωγική ισχύς δεν επαρκεί για την κάλυψη, με ασφάλεια, της απαιτούμενης ζήτησης. Με απλά λόγια, όταν ο Διαχειριστής εκτιμά πως υπάρχουν προβλήματα ευστάθειας του Συστήματος.
Η αποζημίωση των καταναλωτών που θα δεχθούν να περιορίζουν την κατανάλωση τους θα προέλθει
από εισφορές των παραγωγών ενέργειας, ιδιαίτερα δε όσων θεωρούνται υπαίτιοι για την αστάθεια του Συστήματος.
Έτσι, οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά (ΦΒ) απο την αρχή του έτους πληρώνουν τη μερίδα του λέοντος, δηλαδή 67% της συνολικής αποζημίωσης, ενώ οι αμέσως επόμενοι μεγαλύτεροι ‘χορηγοί’ του μέτρου είναι οι παραγωγοί ενέργειας από αιολικά.
Σημειώνεται πως η παραγωγή από ΑΠΕ είναι αυτή που, μαζί με την οικονομική ύφεση, έχουν οδηγήσει σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ σε μείωση των αιχμών ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Το θέμα είναι οτι για τα τρία προηγούμενα έτη(2013,2014,2015) για καμία ώρα δεν υπήρξε πρόβλημα αστάθειας του Συστήματος!!!
Ανά πάσα στιγμή υπήρχε επιπλέον, από την απαιτούμενη, διαθέσιμη ισχύς 1.500MW – απλουστευτικά, και οι πέντε μονάδες του Αγ. Δημητρίου ήταν αχρείαστες!
Απίστευτο κι ομως ελληνικό!!! Ο ΛΑΓΗΕ ενημέρωσε πως το 2013 η εγκατεστημένη ισχύς είναι διπλάσια της ετήσιας μέγιστης ζήτησης, η τρόικα το επισήμανε ξανά το 2014, και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ο ίδιος ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος τόνισε το πρόβλημα υπερεπάρκειας ισχύος στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης- μόλις τρεις μήνες πριν την τωρινή απόφαση του για να επιλύσει το πρόβλημα έλλειψης ισχύος!
Το μέτρο της διακοψιμότητας προτάθηκε από τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των περσινών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές ως αντιστάθμισμα στην απαίτηση των τελευταίων να καταργηθεί η έκπτωση 20% που παρείχε η ΔΕΗστις βιομηχανίες.
Η ΔΕΗ συμμορφώθηκε, κατάργησε την έκπτωση 20% και την ίδια μέρα ανακοίνωσε νέες εκπτώσεις ως 15%– μένει βέβαια να φανεί εάν η πλευρά των δανειστών θα τις αποδεχθεί, καθώς και πάλι οι εκπτώσεις αποφασίστηκαν με πολιτικά κριτήρια από το Ελληνικό Δημόσιο.
Σημειώνεται πως η σημερίνη κυβέρνηση, από τη θέση της αντιπολίτευσης, είχε εναντιωθεί στο μέτρο της διακοψιμότητας το 2013 καθώς έκρινε πως «δεν έχει γίνει ουσιαστική αντιμετώπιση και εξοικονόμηση ενέργειας με τη διείσδυση νέων τεχνολογιών και εκσυγχρονισμό των ενεργοβόρων βιομηχανιών».
Η ελληνική βιομηχανία τυγχάνει διαχρονικά ειδικής μεταχείρισης, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους καταναλωτές ενέργειας. Πάγωμα των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά την τετραετία 2008-2012, αντιστάθμιση του αυξημένου κόστους ενέργειας λόγω συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών παραγωγής ενέργειας στο σύστημα εμπορίας ρύπων, μειωμένη επιβάρυνση από το τέλος ΕΤΜΕΑΡ, εκπτώσεις στην τιμή φυσικού αερίου κλπ.
Ειναι πλεον σαφές και στον πιο αδαη πως το μέτρο της διακοψιμότητας είναι τόσο περιττό όσο και άδικο εις βάρος των παραγωγών ΑΠΕ, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν το 3,6% του τζίρου τους για κατι που ουσιαστικα δεν υφισταται!!!
Για το θέμα αυτό,εκρεμμεί η προσφυγή στο ΣΤΕ του ΣΠΕΦ κατά του μέτρου της διακοψιμότητας,η οποία θα εκδικαστεί στις 25 Οκτωβρίου του 2016.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου