Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

8% τόκος για τα ληξιπρόθεσμα "φέσια" του δημοσίου προς ιδιώτες

Άραγε τα ληξιπρόθεσμα προς του παραγωγούς ΑΠΕ ανήκουν σε αυτή την κατηγορία?



Την Παρασκευή, στο Eurogroup θα συζητηθεί η πορεία του ελληνικού προγράμματος παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο.

Για τη δεύτερη υποδόση των 10,3 δισ. ευρώ (7,5 δισ. ευρώ δόθηκαν τον Ιούνιο) αναφέρεται ότι τα 2,8 δισ. ευρώ "χωρίζονται σε δύο μέρη και συνδέονται με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων (προαπαιτούμενα που συνδέονται με την καταβολή των 1,1 δισ. ευρώ) αλλά και με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών (που συνδέονται με την καταβολή 1,7 δισ. ευρώ). Το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ θα καταβληθεί αν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις "μεταξύ άλλων στον τομέα των συντάξεων, στη διοίκηση των τραπεζών, στην ενέργεια και στις φορολογικές αρχές", ενώ "τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα με στόχο να πληρωθούν οφειλές προς ιδιώτες μόνο εάν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν μειωθεί αρκετά".

Να υπενθυμίσουμε οτι με την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 7,5 δισ. τον Ιούνιο,είχε οριστεί ο νέος πολύ πιο αυστηρός μηχανισμός αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες (5,5 δισ. ευρώ σήμερα). Μπήκε ρήτρα που προβλέπει ότι δεν θα υπάρχει νέα καταβολή δόσης για την αποπληρωμή οφειλών αν δεν έχει εκκαθαριστεί προηγουμένως το 80% των οφειλών για τις οποίες έχουν ήδη διατεθεί τα ποσά από τους θεσμούς.
Σημειώνεται ότι η τελευταία δόση προέβλεψε 1,8 δισ. ευρώ που θα διανέμοταν με ρυθμό 500-800 εκατ. ευρώ τον μήνα, ενώ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε ήδη εκδώσει εγκύκλιο προς τους αρμόδιους φορείς.
Στο TMU(Tεχνικό Μνημόνιο Συνεργασίας) oρίστηκαν επίσης συγκεκριμένες υποχρεώσεις παροχής πληροφοριών από το υπουργείο οικονομικών για το ρυθμό βουλής των επιστροφών φόρου (οι εκκρεμείς βεβαιωμένες ξεπερνούσαν το 1 δισ. ευρώ).
Επίσης, πλέον, τα "φέσια" απαιτούνται σε καθαρή αξία αλλά και με ενεργοποίηση της σχετικής οδηγίας περί καθυστέρησης στις συναλλαγές (τόκος 8% περίπου ετησίως).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου