Καλό είναι να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος για την φοροελάφρυνση του ιδιωτικού τομέα |
Ο κ. Μητσοτάκης απο την ΔΕΘ δεσμέυτηκε χθες στα εξής συγκεκριμένα,οσον αφορά την πρώτη διετία διακυβέρνησης του.
1)Μείωση φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο)-[500 εκατομμύρια ευρώ]
2)Μειωση φορολόγησης στα μερίσματα από το 15% στο 5%.-[400 εκατομμύρια ευρώ]
3)Μείωση μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο).-[850 εκατομμύρια ευρώ]
4)Επαναφορά ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% και κατάργηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.-[150 εκατομμύρια ευρώ]
5)Αυξήση στο όριο υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10,000 στις 25,000 Ευρώ.
6)Μείωση στο μισό του ειδικού τέλους ΕΡΤ
Που θα βρει τα χρήματα για τις φοροελαφρύνσεις
1)200 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 12%.
2) 400 εκατομμύρια ευρώ, από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και όλων των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης.
3)150 εκατομμύρια ευρώ, από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους.
4) 140 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των δαπανών για τόκους στα Έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, φτάνοντας το κόστος στο ύψος του 2014.
5) 140 εκατομμύρια ευρώ, από τον εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία.
6)100 εκατομμύρια ευρώ, από το συμψηφισμό οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις.
7)150 εκατομμύρια ευρώ, από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και την Εθνική Στρατηγική για το Φάρμακο.
8)20 εκατομμύρια ευρώ από τη συγχώνευση κτιριακών υποδομών.
9)75 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 300 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία, από τη διατήρηση της υπάρχουσας σχέσης προσλήψεων και αποχωρήσεων στο δημόσιο.
10)100 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 400 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία από την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2015 και από τη στρατηγική εκχωρήσεων (outsourcing) στον ιδιωτικό τομέα.
Επισης πέραν της πρώτης διετίας και με προϋπόθεση την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ θα υπάρξουν οι εξής αλλαγές:
1)Μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή 9%.
2)Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.
3)Μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%.
Τέλος ανέφερε φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις
1) Αύξηση στις αποσβέσεις στις νέες επενδύσεις παγίων σε ποσοστό μέχρι 200%.
2) Μείωση του φορολογικού συντελεστή επιπλέον 2%, όταν επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζόμενους, αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και πάνω.
3) Στήριξη στις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, δημιουργώντας το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και χορηγώντας γενναία φορολογικά κίνητρα στους ιδιώτες επενδυτές που χρηματοδοτούν τους νέους επιχειρηματίες.
th na protothimitho apo diakivernish nd.ektakth eisfora, koyrema tarifas,8 mhnes uperimeria,26%foros klp.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο παρελθον γιναν πολλα και διαφορα και αυτοι που τα καναν εχουν κριθει,ειναι μεγαλη και πολυεπιπεδη κουβεντα.Το blog δεν προκειται να παρει πολιτικη θεση υπερ του ενος ή του αλλου κομματος.Αλλα οταν δεσμευονται δημοσιως για συγκεκριμενα μετρα (και οχι αερολογιες) φοροελαφρυνσης των ιδιωτων(που μας αφορουν αμεσα ως κλαδο),ειτε ο ενας ειτε ο αλλος,τοτε ειμαστε υποχρεωμενοι να τα μεταφερουμε και για ενημερωση αλλα κυριως για σημειωση που δεν πρεπει να ξεχαστει οταν ερθει η ωρα να γινουν πραξη.Μακαρι να εξαγγειλει και ο κ. Τσιπρας συγκεκριμενα μετρα φοροελαφρυνσης των ιδιωτων.Το μονο σιγουρο οτι το blog θα μεταφερει τις εξαγγελιες του.
Διαγραφή