Ποια η γνώμη του κ. Σκρέκα για όλα αυτά? |
"Την Δευτέρα 10/10/16 πραγματοποιήθηκε στην Βουλή προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου του ΣΠΕΦ κου Σ. Λουμάκη με τον Τομεάρχη Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας κο Κώστα Σκρέκα. Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών του συνδέσμου και με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης με μοναδικό γνώμονα την στήριξη των ΑΠΕ αλλά και κάθε ορθής πρωτοβουλίας που τις αφορά. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της εξυγίανσης του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) και ειδικότερα η ορθολογική εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4414/2016 περί αποφευγόμενου κόστους των Προμηθευτών λόγω των ανανεώσιμων στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό (ΗΕΠ) αλλά και η ορθή εφαρμογή τους δια μέσου του νέου Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΚΣΗΕ) όπως πρόσφατα δημοσιεύτηκε η σχετική Απόφαση ΡΑΕ στο ΦΕΚ.
Όπως αναλύθηκε στον κο Σκρέκα, η τρέχουσα ανισορροπία στον ΕΛΑΠΕ ουσιαστικά δεν έχει να κάνει με αλλαγές (δηλαδή αυξήσεις) ως προς τα προηγούμενα χρόνια στις πληρωμές των ΑΠΕ αλλά μόνο με εσωτερική αναδιάταξη των κονδυλίων που εισπράττονται συνολικά για ρεύμα από τους καταναλωτές. Με απλούστερα δηλαδή λόγια η πτώση της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ), συγκυριακή αλλά δυστυχώς και συστημική εξαιτίας των ΑΠΕ (φαινόμενο Merit Order Effect), είναι αυτή που αφαίρεσε σημαντικό μέρος των εσόδων του ΕΛΑΠΕ από την ΟΤΣ και το μεταβίβασε ως κέρδος στους Προμηθευτές. Μοναδικός εξωτερικός παράγοντας που επιπλέον αποσυντόνισε τον ΕΛΑΠΕ όχι όμως με ευθύνη των παραγωγών, ήταν η άστοχη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ τον Δεκέμβριο του 2015 κατά 130 εκατ. ευρώ ετησίως, απόφαση που βασίστηκε αφενός σε εσφαλμένες εκτιμήσεις του Ειδικού Δελτίου ΕΛΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ αναφορικά με το πόσο προβλεπόταν η ΟΤΣ να είναι για το 2016 (ο Λειτουργός πρoέβλεπε τον Νοέμβριο του 2015 την ΟΤΣ στα 57 ευρώ/MWh για το 2016 και στα 60 ευρώ/MWh για το 2017, όταν αυτή για σχεδόν όλο το 2015 ήταν ήδη κάτω των 50 ευρώ/MWh με περαιτέρω πτωτικές τάσεις) και αφετέρου στην παροδικά αυξημένη τιμή των δικαιωμάτων CO2, οι τιμές των οποίων ήδη από τον Ιανουάριο του 2016 κατέρρευσαν λόγω της συστημικής αστοχίας του μηχανισμού ETS της ΕΕ (τα δικαιώματα CO2 αποφασίστηκε επίσης τον Δεκέμβριο 2015 να δοθούν κατα ένα μέρος και τα επόμενα χρόνια στον ΕΛΑΠΕ με στόχο την απομείωση του ΕΤΜΕΑΡ).
Προς άρση των ανωτέρω η πρωτοβουλία της θεσμοθέτησης του ν. 4414 είναι αναφανδόν προς την σωστή κατεύθυνση. Αυτό που τώρα προέχει είναι η στενή επιτήρηση από την ΡΑΕ της λειτουργίας του ν. 4414 και του ΚΣΗΕ όσον αφορά την πραγματική αποτύπωση του αποφευγόμενου κόστους των Προμηθευτών λόγω ΑΠΕ στον ΗΕΠ και την αποφυγή χειραγωγήσεων προς τα κάτω όπως αναλυτικά τοποθετήθηκε ο ΣΠΕΦ στην σχετική δημόσια διαβούλευση του Κώδικα.
Σε κάθε περίπτωση τονίστηκε πως η προσπάθεια ανάκτησης της αξιοπιστίας της Πολιτείας μέσω και της πραγματικής άρσης των στρεβλώσεων στον ΕΛΑΠΕ πρέπει να στηριχθεί από όλους, ενώ το εγχείρημα της επί δικαίω μεταρρύθμισης της αρχιτεκτονικής του Λογαριασμού ΑΠΕ δύναται εφ' όσον επιτύχει να παράξει σημαντική τεχνογνωσία και για άλλες χώρες που επίσης μαστίζονται από το φαινόμενο του Merit Order Effect. "
Σχολιο: Ο κ. Σκρέκας είπε κά για ολα αυτά?...Δεσμευτηκέ για τιποτα ή απλα άκουγε?
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου