Από τον Αύγουστο του 2016 ο ΛΑΓΗΕ σταμάτησε τις πληρωμές πληρώνοντας το ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ του Φεβρουαρίου του 2016 και προχωρώντας μέχρι και σήμερα στην πληρωμή μόλις του περασμένου Μαρτίου. Έκτοτε έπαψε οποιαδήποτε πληρωμή φθάνοντας την υπερημερία στο απίθανο νούμερο των 180 ημερών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΛΑΓΗΕ (δελτίο ΕΛΑΠΕ) τον Αύγουστο του 2016 διατηρούσε ο ΛΑΓΗΕ λογιστικό έλλειμμα κοντά στο αστρονομικό πόσο των 250 εκ. ευρώ με σημείο αναφοράς υπερημερία δυο μηνών, η πραγματική όμως υπερημερία τον Αύγουστο έφθανε τους 5 μήνες αφού εξοφλείτο ο Φεβρουάριος και σύμφωνα με τους στόχους του ΛΑΓΗΕ στο τέλος του 2016 το σωρευτικό έλλειμμα θα πρέπει να είναι λίγο παραπάνω από 250 εκ. ευρώ.
Στα μέσα του 2017 υπολογίζεται το έλλειμμα στα 125 εκ. με στόχο στο τέλος του 2017 να μηδενισθεί, με υπερημερία όμως όχι μεγαλύτερη των δυο μηνών, δηλαδή στα οριζόμενα από την νομοθεσία επίπεδα.
Η εικόνα όμως είναι διαφορετική αφού με τις καλύτερες προβλέψεις στο τέλος του χρόνου θα έχει πληρωθεί ο ΜΑΪΟΣ του 2016 έχοντας διατηρήσει τις υπερημερίες στις 150 με 180 μέρες προσφέροντας έτσι ρευστότητα στο σύστημα και παρουσιάζοντας μια ψεύδη εικόνα όσον αφορά το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ αφού πιστώνεται το σύστημα για τουλάχιστον 3-4 μήνες πέραν του προβλεπόμενου και μάλιστα άτοκα. Άρα το φως στο τούνελ που ευαγγελίζονται μερικοί επαΐοντες είναι μάλλον το τραίνο που έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση.
Επειδή δεν πρέπει να κάνουμε όμως μόνο διαπιστώσεις θα πρέπει για να γίνουμε μέρος της λύσης να κάνουμε και προτάσεις καταθέτοντας τα παρακάτω:
Α. Να πληρώνεται το ΕΤΜΕΑΡ απευθείας από την προμήθεια στο ΛΑΓΗΕ όπως νομοθετικά έχει ρυθμιστεί τελευταία και αυτό που ανήκει στις ΑΠΕ θα πρέπει και ταμειακά να το ωφελούνται.
Β. Ο ΛΑΓΗΕ θα πρέπει να πιέσει με όλα τα δικονομικά μέσα την προμήθεια και κυρίως τη ΔΕΗ (τις θυγατρικές της κυρίως) για τις πληρωμές των καταναλωτών και όχι να αφήνει τους εκάστοτε κακοπληρωτές να καρπούνται την κακή αντιμετώπιση διεκδίκησης (φυσικά δεν αναφέρομαι στις ευπαθείς ομάδες, αυτοί είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ) οδηγώντας περεταίρω σε οικονομική ασφυξία χιλιάδες ηλεκτροπαραγωγούς ΑΠΕ.
Γ. Άμεση τιμολόγηση και είσπραξη από τον ΛΑΓΗΕ του τέλους 2% που αφορά την προμήθεια δίνοντας έτσι ταμειακή ανάσα στο ΕΛΑΠΕ πληρώνοντας έστω και μέρος των τιμολογίων των ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ παραγωγών.
Δ. Θα πρέπει το αρμόδιο υπουργείο να πιέσει τα τραπεζικά ιδρύματα να συμμετάσχουν στο πρόβλημα με ρυθμίσεις των αντίστοιχων δανείων με ευνοϊκούς όρους όπως επίσης φορολογικές και ασφαλιστικές απαλλαγές μέχρι την ΕΞΩΦΛΗΣΗ των τιμολογίων που τους οφείλουν.
Ε. Να σταματήσει το τέλος διακοψιμότητας να χρηματοδοτείται από τους ηλεκτροπαραγωγούς που αποτελεί στρέβλωση παγκόσμιας πρωτοτυπίας και να ισχύσει ό,τι και στα ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ πρότυπα.
Με όλα τα παραπάνω και με τη ΔΕΗ να μπαίνει σ’ ένα στάδιο βαθειάς κρίσης και λόγω της συρρίκνωσης του μεριδίου της λιανικής σταδιακά κάτω από το 50% (τήρηση ευρωπαϊκών αντιμονοπωλιακών κανονισμών) όπως επίσης και κάποιων αμφιλεγόμενων επενδύσεων εγγράφοντας ακόμη μεγαλύτερες ζημιές για το 2017. Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα θα οδηγήσουν μοιραία ακόμη έναν κλάδο των ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ παραγωγών στον αφανισμό.
Για τούτο πρέπει να σταματήσει ο εξευτελισμός τους αφού τώρα είναι στο στάδιο σαν θλιβεροί κολλήγοι της επιχειρηματικότητας να εκλιπαρούν για την πληρωμή του ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ του ηλεκτρικού ρεύματος που πούλησαν τον περασμένο ΑΠΡΙΛΙΟ του 2016."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου