ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 58/2013
Απόφαση επί της µε αριθµ. πρωτ. ΡΑΕ Ι-157483/07.06.2012 καταγγελίας - αίτησης λήψης προσωρινών µέτρων της εταιρείας «ELPEDISON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.»
Η Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας Κατά την τακτική συνεδρίασή της, στην έδρα της, την 7η Φεβρουαρίου 2013
Σκέφθηκε ως εξής
Επειδή, µε την καταγγελία, η αιτούσα, και µε τους λόγους που σε αυτήν αναλύονται, ισχυρίζεται:
Α) Ως προς τη συµπεριφορά της ∆ΕΗ Α.Ε. (βλ. §§ 15-22 της καταγγελίας)
1. Παράβαση του άρθρου 92 του Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η ∆ΕΗ Α.Ε., η οποία έχει επιλέξει την εβδοµαδιαία εξόφληση των οφειλών της προς το ΛΑΓΗΕ Α.Ε., όχι µόνο συµψηφίζει πληρωµές και εισπράξεις προς το ΛΑΓΗΕ Α.Ε., αλλά δύναται, ταυτόχρονα, να εισπράττει, µέσω του συµψηφισµού, το αντίτιµο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όχι σε µηνιαία βάση, κατά τα προβλεπόµενα του Κώδικα Συναλλαγών, αλλά σε εβδοµαδιαία, δηµιουργώντας ακόµα µεγαλύτερο χρηµατορροϊκό πρόβληµα στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
2. Παράβαση του άρθρου 141 του Ν. 4001/2011. Ο συµψηφισµός εισπράξεων και πληρωµών µεταξύ των δραστηριοτήτων παραγωγής και προµήθειας της κάθετα ολοκληρωµένης επιχείρησης ∆ΕΗ Α.Ε. απαγορεύεται, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν προφανώς αδύνατο σε περίπτωση που οι εν λόγω δραστηριότητες ασκούνταν από διαφορετικές επιχειρήσεις, κατά τα οριζόµενα στο νόµο.
3. Παράβαση των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισµού και του άρθρου 3 παρ. 3 του Ν. 4001/2011.
Β) Ως προς τη συµπεριφορά του ΛΑΓΗΕ Α.Ε.
1. Ανοχή της παράνοµης πρακτικής του συµψηφισµού από την εταιρεία ∆ΕΗ Α.Ε. ΑΔΑ: ΒΕΔΔΙΔΞ-ΞΔΞ 4 Επιτρέπει τη µονοµερή, εκ µέρους της ∆ΕΗ Α.Ε., εξόφληση των απαιτήσεων του κλάδου παραγωγής της, η οποία µε τον τρόπο αυτόν υποκαθιστά το Λειτουργό της Αγοράς στη διαχείριση των πληρωµών και εισπράξεων στο πλαίσιο των Συναλλαγών ΗΕΠ, στοιχεία που στοιχειοθετούν κατ’ ευθείαν παράβαση του Κώδικα Συναλλαγών και του Ν. 4001/2011.
2. Μετακύλιση του ελλείµµατος που συνδέεται µε το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ στους Ανεξάρτητους Ηλεκτροπαραγωγούς. Ο ΛΑΓΗΕ Α.Ε., κατά παράβαση του ρυθµιστικού πλαισίου, όπως αναλύεται υπό την παρ. [Γ2], µετακυλύει το έλλειµµα που έχει δηµιουργηθεί το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ του άρθρου 143 του Ν. 4001/2011, σε µεγάλο ποσοστό, στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, πραγµατοποιώντας πληρωµές προς τους παραγωγούς ανανεώσιµων πηγών ενέργειας από λογιστικούς λογαριασµούς που δεν συνδέονται µε τον ελλειµµατικό λογαριασµό του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ, ήτοι πληρώνει αναλογικά βάσει των διαθεσίµων του και όχι βάσει των εισπράξεων - διαθεσίµων του ανά λογαριασµό (κέντρο κόστους).
3. Παράβαση του άρθρου 61 του Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ο ΛΑΓΗΕ Α.Ε., αντί να επιµερίσει το Έλλειµµα Συναλλαγών στους Εκπροσώπους Φορτίου, σε συµφωνία µε το πνεύµα και κατ' αναλογία µε τα προβλεπόµενα στην ανωτέρω διάταξη, ή σε κάθε περίπτωση να το µετακυλήσει ισοβαρώς σε όλους τους παραγωγούς, βάσει του ποσοστού τους στην έγχυση ηλεκτρικής ενέργειας στο Σύστηµα, το µετακυλύει, στο µεγαλύτερο ποσοστό του, στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, µέσω της αναστολής των πληρωµών προς αυτούς.
4. Παράβαση του άρθρου 72 του Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας. Σύµφωνα µε την παράγραφο 1 του άρθρου 72 του Κώδικα Συναλλαγών, ο ΛΑΓΗΕ Α.Ε. οφείλει να τηρεί διακριτούς λογιστικούς λογαριασµούς, µεταξύ των οποίων είναι και ο Ειδικός Λογαριασµός Λ-Γ κατά το άρθρο 143 του Ν. 4001/2011, ο οποίος περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων, «τα έσοδα τον ∆ιαχειριστή τον Συστήµατος, τα οποία προέρχονται από τη χρέωση του Ειδικού Τέλος ΑΠΕ τον Άρθρου 143 του Ν. 4001/2001 στους καταναλωτές και τους Αυτοπαραγωγούς». Από τη γραµµατική διατύπωση της ως άνω διάταξης συνάγεται κατά την καταγγέλλουσα, πέραν πάσης αµφιβολίας ότι, καθ' όσον οι λογιστικοί λογαριασµοί είναι υποχρεωτικά «διακριτοί», οιαδήποτε κάλυψη ελλείµµατος ενός λογαριασµού από άλλον, απαγορεύεται αυστηρά.
5. Παράβαση του άρθρου 118 παρ. 2 του Ν. 4001/2011.
6. Παράβαση των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισµού.
Γ) Ως προς τη συµπεριφορά του Α∆ΜΗΕ Α.Ε.
1. Ανοχή της παράνοµης πρακτικής του συµψηφισµού από την εταιρεία ∆ΕΗ Α.Ε. ΑΔΑ: ΒΕΔΔΙΔΞ-ΞΔΞ 5 Ανοχή εκ µέρους του Α∆ΜΗΕ Α.Ε. της ως άνω περιγραφείσας παράνοµης πρακτικής συµψηφισµού της ∆ΕΗ Α.Ε., όπως προκύπτει και από τη µελέτη της PWC, όπου αναφέρονται µηδενικά υπόλοιπα του Α∆ΜΗΕ Α.Ε. προς τη ∆ΕΗ Παραγωγή.
2. Παράβαση του άρθρου 101 του Ν. 4001/2011. Σύµφωνα µε την παράγραφο 4 του άρθρου 101 του Ν. 4001/2011, το οποίο ενσωµατώνει το άρθρο 18 της Οδηγίας 2009/72/ΕΚ, «η ∆ΕΗ Α.Ε. απαγορεύεται ιδίως να ορίζει άµεσα ή έµµεσα τη συµπεριφορά της Α∆ΜΗΕ Α.Ε. στο πλαίσιο της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σε σχέση µε τις καθηµερινές δραστηριότητές της και τη διαχείριση του ΕΣΜΗΕ [...]». Περαιτέρω στην παράγραφο 5 του ως άνω άρθρου ορίζεται ότι «κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της σύµφωνα µε την κείµενη νοµοθεσία [...] η Α∆ΜΗΕ Α.Ε. δεν προβαίνει σε διακρίσεις κατά διαφορετικών ατόµων ή φορέων και δεν περιορίζει, στρεβλώνει ή παρεµποδίζει τη λειτουργία του ελεύθερον ανταγωνισµού στην παραγωγή ή την προµήθεια ιδίως προς όφελος των Συνδεδεµένων µε αυτήν επιχειρήσεων».
3. Παράβαση των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισµού
∆) Ως προς τις πιθανές συνέπειες των ως άνω συµπεριφορών και το έννοµο συµφέρον της καταγγέλλουσας
1. Κατάπτωση εγγυητικών επιστολών από την εταιρεία ∆ΕΠΑ Α.Ε.
2. ∆ιακοπή τροφοδοσίας των µονάδων της καταγγέλλουσας εταιρείας µε φυσικό αέριο.
3. Άµεση καταγγελία των δανειακών συµβάσεων της καταγγέλλουσας εταιρείας.
Ε) Αίτηµα της καταγγέλλουσας για λήψη προσωρινών µέτρων Ενόψει των ανωτέρω, και προκειµένου να διασφαλιστούν, αφενός ο υγιής ανταγωνισµός, η διαφάνεια και η τήρηση του κείµενου ρυθµιστικού πλαισίου στην αγορά ενέργειας και, αφετέρου η βιωσιµότητα της καταγγέλλουσας, η αιτούσα επικαλείται ότι υφίσταται άµεση ανάγκη λήψης των κάτωθι προσωρινών µέτρων:
1. Να απαγορευθεί στη ∆ΕΗ Α.Ε., προσωρινά και µέχρι την έκδοση από την Αρχή απόφασης επί της παρούσας καταγγελίας, να συµψηφίζει πληρωµές (ως προµηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας) και εισπράξεις (ως παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας) προς και από τις εταιρείες ΛΑΓΗΕ Α.Ε. και Α∆ΜΗΕ Α.Ε.
2. Να υποχρεωθούν οι εταιρείες ΛΑΓΗΕ Α.Ε. και Α∆ΜΗΕ Α.Ε., προσωρινά και µέχρι την έκδοση από την Αρχή απόφασης επί της καταγγελίας, να αρνούνται στη ∆ΕΗ Α.Ε. τη δυνατότητα συµψηφισµού πληρωµών και εισπράξεων, προς και από αυτούς, και να αποκρούουν τέτοιο συµψηφισµό ως παράνοµο.
3. Να απαγορευθεί στην εταιρεία ΛΑΓΗΕ Α.Ε., προσωρινά και µέχρι την έκδοση από την Αρχή απόφασης επί της καταγγελίας, να µετακυλύει το έλλειµµα του ΑΔΑ: ΒΕΔΔΙΔΞ-ΞΔΞ 6 Λογαριασµού ΑΠΕ στους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς και δη στην καταγγέλλουσα.
4. Να υποχρεωθούν οι εταιρείες ΛΑΓΗΕ Α.Ε. και Α∆ΜΗΕ Α.Ε., προσωρινά και µέχρι την έκδοση από την Αρχή απόφασης επί της καταγγελίας, να χρησιµοποιούν τα ποσά τα οποία θα καταβάλλει η ∆ΕΗ Α.Ε. ως οφειλέτης για τον κλάδο της προµήθειας, αφενός, κατά το ήµισυ για τη σταδιακή µείωση των ιστορικών οφειλών τους προς την καταγγέλλουσα και, αφετέρου, κατά το ήµισυ για την ισόρροπη pro rata εξόφληση των µελλοντικών αξιώσεων των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών έναντι των ΛΑΓΗΕ Α.Ε. και Α∆ΜΗΕ Α.Ε., εφόσον τα καταβαλλόµενα από τους προµηθευτές ποσά δεν επαρκούν για την κάλυψη των µελλοντικών οφειλών των ΛΑΓΗΕ Α.Ε. και Α∆ΜΗΕ Α.Ε. προς τους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς.
5. α) να διαταχθεί η ∆ΕΠΑ Α.Ε., προσωρινά και µέχρι την έκδοση από την Αρχή απόφασης επί της καταγγελίας, να µη διακόψει, για λόγους υπέρτερου δηµοσίου συµφέροντος, την προµήθεια φυσικού αερίου προς την καταγγέλλουσα, β) να διαταχθεί η ∆ΕΠΑ Α.Ε., προσωρινά και µέχρι την έκδοση από την Αρχή απόφασης επί της καταγγελίας, να µη προβεί σε κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών που έχουν εκδοθεί υπέρ της, βάσει της µεταξύ τους σύµβασης, γ) να διαταχθεί η ∆ΕΠΑ Α.Ε., προσωρινά και µέχρι την έκδοση από την Αρχή απόφασης επί της καταγγελίας, να προβεί σε διαπραγµατεύσεις για το διακανονισµό των µέχρι σήµερα οφειλών της καταγγέλλουσας προς αυτήν, δ) σε περίπτωση συνέχισης µονοµερών εξοφλήσεων εκ µέρους της ∆ΕΗ Α.Ε. προς τη ∆ΕΠΑ Α.Ε., χωρίς προηγούµενη καταβολή των οφειλών της πρώτης προς τους ΛΑΓΗΕ Α.Ε. και Α∆ΜΗΕ Α.Ε., σύµφωνα µε τους προαναφερθέντες κανόνες του ανταγωνισµού και του υφιστάµενου ρυθµιστικού πλαισίου, να διαταχθεί η ∆ΕΠΑ Α.Ε. να αρνείται να λάβει τα καταβαλλόµενα ποσά από τη ∆ΕΗ Α.Ε., άλλως να θεωρεί την εν λόγω καταβολή ως εξοφλούσα αναλογικά τις λοιπές οφειλές των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών προς τη ∆ΕΠΑ Α.Ε..
6. Να απειληθεί χρηµατική ποινή 100.000 ευρώ για κάθε ηµέρα µη συµµόρφωσης των εταιρειών ∆ΕΗ Α.Ε., ΛΑΓΗΕ Α.Ε. και Α∆ΜΗΕ Α.Ε µε τα ληφθέντα προσωρινά µέτρα, σύµφωνα µε το άρθρο 35 παρ. 3 του Ν. 4001/20H.
Επειδή, η ΡΑΕ, µε το από 28-06-2012 Πρακτικό της Ολοµέλειας της Αρχής απέρριψε το αίτηµα λήψης προσωρινών µέτρων της καταγγέλλουσας, και µε την υπ΄ αρ. 577/2012 Απόφασή της κάλεσε σε ακρόαση τις εταιρείες ELPEDISON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ, ∆ΕΗ ΑΕ, Α∆ΜΗΕ ΑΕ και ΛΑΓΗΕ ΑΕ, ενώπιον της µε αυτήν συγκροτηθείσας Επιτροπής Ακρόασης.
Επειδή, η εν λόγω ακρόαση έλαβε χώρα ενώπιον της Επιτροπής Ακρόασης κατά την 12η.07.2012, κατά την οποία τηρήθηκαν πρακτικά (τα οποία συνιστούν αναπόσπαστο σώµα της παρούσας), τα οποία εστάλησαν (µε δικαστικό επιµελητή) στα µέρη µε αρ. πρωτ. ΡΑΕ Ο- 53762/10.01.2013, σε συνέχεια των οποίων η καταγγέλλουσα υπέβαλε το µε αρ. πρωτ. ΡΑΕ Ι-167796/29-01-13 υπόµνηµά της. ΑΔΑ: ΒΕΔΔΙΔΞ-ΞΔΞ 7
Επειδή, η Επιτροπή Ακρόασης, κατά τα οριζόµενα στις διατάξεις του άρθρου 23 του πδ 139/2001 «Εσωτερικός Κανονισµός Λειτουργίας ΡΑΕ», υπέβαλε στη ΡΑΕ το από 04/02/2013 Πόρισµά της, το οποίο και αποτελεί αναπόσπαστο σώµα της παρούσας (βλ. συν/νο υπ΄ αρ. 1). ΙΙ
Επειδή, κατά τα προβλεπόµενα στο άρθρο 58 του Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΚΣΗΕ): «∆ιαδικασία Εκκαθάρισης Λογαριασµών
1. Τρεις (3) ώρες µετά τη Λήξη της Προθεσµίας Υποβολής, ο Λειτουργός της Αγοράς υπολογίζει για κάθε Συµµετέχοντα τα ποσά των χρεώσεων και πιστώσεων που του αναλογούν, σύµφωνα µε τις αποδεκτές Προσφορές Έγχυσης και ∆ηλώσεις Φορτίου.
2. Οι Εκπρόσωποι Φορτίου υποχρεούνται να καταβάλλουν το ποσό που υπολογίζεται µέσω της Εκκαθάρισης ΗΕΠ και το οποίο αντιστοιχεί στις ∆ηλώσεις Φορτίου που υποβάλλουν, όπως αυτές εντάσσονται στο Πρόγραµµα ΗΕΠ. Οι υποβάλλοντες Προσφορές Έγχυσης δικαιούνται να εισπράττουν το ποσό που υπολογίζεται µέσω της Εκκαθάρισης ΗΕΠ και το οποίο αντιστοιχεί στις Προσφορές Έγχυσης που υποβάλλουν όπως αυτές εντάσσονται στο Πρόγραµµα ΗΕΠ. Οι υποβάλλοντες Προσφορές Εφεδρειών δικαιούνται να εισπράττουν ποσό το οποίο υπολογίζεται και εκκαθαρίζεται κατά τις διατάξεις του Κώδικα ∆ιαχείρισης Συστήµατος.
3. Οι πληρωµές και οι εισπράξεις, πλην των σχετικών πράξεων που αφορούν σε Εφεδρείες, πραγµατοποιούνται αυθηµερόν µέσω τραπεζικών πράξεων, δηλαδή χρεώσεων και πιστώσεων των Λογαριασµών Συµµετεχόντων, κατόπιν εντολών οι οποίες εκδίδονται από το Λειτουργό της Αγοράς το αργότερο πέντε (5) ώρες µετά τη Λήξη της Προθεσµίας Υποβολής. Για τον προσδιορισµό του ύψους των χρεώσεων και πιστώσεων και την πραγµατοποίηση των σχετικών τραπεζικών πράξεων, ο Λειτουργός της Αγοράς χρησιµοποιεί το Σύστηµα Εκκαθάρισης ΗΕΠ, το οποίο αποτελεί µέρος του Συστήµατος ∆ιαχείρισης Πληροφοριών Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας. Το Σύστηµα Εκκαθάρισης ΗΕΠ συνδέεται µε το Μητρώο Συµµετεχόντων που τηρεί ο Λειτουργός της Αγοράς σχετικά µε τα στοιχεία των Συµµετεχόντων και τους Λογαριασµούς τους.
4. Κάθε Συµµετέχων οφείλει:
Α) Να τηρεί τραπεζικό λογαριασµό στο πλαίσιο του ΗΕΠ σε πιστωτικό ίδρυµα που λειτουργεί στην Ελλάδα (Λογαριασµός Συµµετέχοντα).
Β) Να διατηρεί σε ισχύ, καθ’ όλη τη διάρκεια συµµετοχής του στον ΗΕΠ, εξουσιοδότηση προς το Λειτουργό της Αγοράς, η οποία ισχύει και για τον εξουσιοδοτηµένο από το Λειτουργό της Αγοράς Φορέα Εκκαθάρισης ΗΕΠ, για την εκτέλεση τραπεζικών πράξεων σχετικά µε τον Λογαριασµό του, σύµφωνα µε τις αποδεκτές Προσφορές Έγχυσης ή ∆ηλώσεις Φορτίου που υποβάλλει. ΑΔΑ: ΒΕΔΔΙΔΞ-ΞΔΞ 8
Γ) Να ενηµερώνει αυθηµερόν το Λειτουργό της Αγοράς σχετικά µε οποιαδήποτε αλλαγή οποιουδήποτε στοιχείου του Λογαριασµού του, υποβάλλοντας έγγραφη βεβαίωση του πιστωτικού ιδρύµατος.
∆) Να ορίσει εκπροσώπους επικοινωνίας µε το Λειτουργό της Αγοράς για όλα τα θέµατα Επίλυσης του ΗΕΠ, τα θέµατα Εκκαθάρισης στο πλαίσιο του ΗΕΠ, και τα θέµατα Λογιστηρίου.
5.Η ενεργοποίηση του Λογαριασµού Συµµετέχοντα, η οποία βεβαιώνεται από το πιστωτικό ίδρυµα στο οποίο ανοίχτηκε ο λογαριασµός, και η εξουσιοδότηση του στοιχείου Β’ της παραγράφου (5) του άρθρου αυτού, αποτελούν προϋποθέσεις για την αποδοχή της εγγραφής του Συµµετέχοντα στο Μητρώο Συµµετεχόντων. Για τους σκοπούς της Εκκαθάρισης, κάθε Λογαριασµός Συµµετέχοντα λαµβάνει από το Λειτουργό της Αγοράς ένα κωδικό αριθµό ο οποίος είναι µοναδικός, τηρείται από το Λειτουργό της Αγοράς και δεν µεταβάλλεται. Ο Λειτουργός της Αγοράς αναγνωρίζει τον Συµµετέχοντα κατά πρώτο λόγο από τον κωδικό αριθµό και κατά δεύτερο από τα στοιχεία αναγνώρισης του Λογαριασµού του.
6. Ο Λογαριασµός Συµµετέχοντα απενεργοποιείται µετά από διαγραφή Συµµετέχοντα από το Μητρώο Συµµετεχόντων και µετά την εξόφληση ληξιπρόθεσµων οφειλών.»
Επειδή, σύµφωνα µε τα οριζόµενα στο άρθρο 60 του ΚΣΗΕ: «∆ιαδικασία Εκκαθάρισης ΗΕΠ 1. Η Εκκαθάριση του ΗΕΠ γίνεται ηµερησίως και περιλαµβάνει τα εξής στάδια:
Α) Μετά τον υπολογισµό των ποσών για πληρωµή και είσπραξη για κάθε Συµµετέχοντα στον ΗΕΠ, ο Λειτουργός της Αγοράς καταγράφει τα ποσά αυτά χωριστά για κάθε Συµµετέχοντα σε Κατάσταση Αρχικής Εκκαθάρισης η οποία κοινοποιείται στους Συµµετέχοντες κατά το τµήµα που αφορά κάθε έναν από αυτούς.
Β) Εντός προθεσµίας δύο (2) ωρών από την κοινοποίηση της Κατάστασης Αρχικής Εκκαθάρισης, οι Συµµετέχοντες δικαιούνται να υποβάλλουν τεκµηριωµένες αντιρρήσεις προς το Λειτουργό της Αγοράς.
Γ) Εντός µίας (1) ώρας µετά την παρέλευση της ανωτέρω προθεσµίας, ο Λειτουργός της Αγοράς αποφαίνεται επί τυχόν αντιρρήσεων, οριστικοποιεί τα ποσά των πληρωµών και εισπράξεων για κάθε Συµµετέχοντα στον ΗΕΠ και καταγράφει τα ποσά αυτά χωριστά για κάθε Συµµετέχοντα σε Κατάσταση Τελικής Εκκαθάρισης, η οποία κοινοποιείται στους Συµµετέχοντες κατά το τµήµα που αφορά κάθε έναν από αυτούς.
∆) Η Κατάσταση Τελικής Εκκαθάρισης κοινοποιείται στον Φορέα Εκκαθάρισης ΗΕΠ, στον οποίο ο Λειτουργός της Αγοράς δίδει εντολή να προβεί στις τραπεζικές πράξεις που αντιστοιχούν σε χρεώσεις και πιστώσεις των Λογαριασµών Συµµετεχόντων.
Ε) Μετά τη λήψη της σχετικής εντολής και οπωσδήποτε αυθηµερόν, ο Φορέας Εκκαθάρισης πραγµατοποιεί τις τραπεζικές πράξεις που αντιστοιχούν στις χρεώσεις και πιστώσεις που ΑΔΑ: ΒΕΔΔΙΔΞ-ΞΔΞ 9 προβλέπονται στην Κατάσταση Τελικής Εκκαθάρισης και ενηµερώνει σχετικά το Λειτουργό της Αγοράς.
2. Η Κατάσταση Αρχικής Εκκαθάρισης και η Κατάσταση Τελικής Εκκαθάρισης αναφέρονται σε µία Ηµέρα Κατανοµής και περιλαµβάνουν τα εξής στοιχεία:
Α) Το συνολικό ποσό που οφείλεται από κάθε Συµµετέχοντα (πληρωµή) για κάθε ∆ήλωση Φορτίου χωριστά, για κάθε Περίοδο Κατανοµής της υπόψη Ηµέρας Κατανοµής καθώς και το συνολικό ποσό χρέωσης για την υπόψη Ηµέρα Κατανοµής.
Β) Το συνολικό ποσό που οφείλεται σε κάθε Συµµετέχοντα (είσπραξη) για κάθε Προσφορά Έγχυσης χωριστά, για κάθε Περίοδο Κατανοµής της υπόψη Ηµέρας Κατανοµής καθώς και το συνολικό ποσό είσπραξης για την υπόψη Ηµέρα Κατανοµής.
Γ) Στην περίπτωση που κατά την επίλυση του προβλήµατος ΗΕΠ προκύπτουν Οριακές Τιµές Παραγωγής ανά Λειτουργική Ζώνη του Συστήµατος διάφορες µεταξύ τους, το πρόσθετο ποσό που χρεώνεται ή πιστώνεται σε κάθε Συµµετέχοντα για κάθε Προσφορά Έγχυσης χωριστά, για κάθε Περίοδο Κατανοµής της υπόψη Ηµέρας Κατανοµής, καθώς και το συνολικό πρόσθετο ποσό είσπραξης ή πληρωµής για την υπόψη Ηµέρα Κατανοµής.
∆) Πληροφοριακά στοιχεία που αφορούν τις δραστηριότητες κάθε Συµµετέχοντα τα οποία χρησιµοποιήθηκαν για τον υπολογισµό των ποσών της εκκαθάρισης.
3. Επιτρέπεται συµψηφισµός πληρωµών και εισπράξεων που αναφέρονται στις Καταστάσεις Εκκαθάρισης και αφορούν τον ίδιο Συµµετέχοντα.
4. Η κοινοποίηση Κατάστασης Τελικής Εκκαθάρισης καθιστά τις πληρωµές και εισπράξεις ληξιπρόθεσµες. Οι πληρωµές και εισπράξεις εξοφλούνται εντός της προβλεπόµενης προθεσµίας κατά τους όρους του παρόντος Κώδικα ανεξαρτήτως ενστάσεων ή υπαγωγής σε δικαστική ή εξώδικη διαδικασία επίλυσης διαφορών.
5. Για την εξόφληση των οφειλών που του αναλογούν, κάθε Συµµετέχων οφείλει να προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια ώστε να πραγµατοποιηθεί η τραπεζική πράξη της χρέωσης του Λογαριασµού Συµµετέχοντα, εντός προθεσµίας µίας (1) ώρας από την κοινοποίηση της Κατάστασης Τελικής Εκκαθάρισης.
6. Εάν µετά την παρέλευση της ανωτέρω προθεσµίας, ο Λογαριασµός Συµµετέχοντα δεν διαθέτει επαρκές χρηµατικό ποσό ως υπόλοιπο του Λογαριασµού ώστε να πραγµατοποιηθεί η σχετική τραπεζική πράξη χρέωσης που αντιστοιχεί στην Κατάσταση Τελικής Εκκαθάρισης, τεκµαίρεται αδυναµία του Συµµετέχοντα ως προς την καταβολή των σχετικών ποσών. Το σύνολο των χρηµατικών ποσών που αντιστοιχούν σε αδυναµία καταβολής από Συµµετέχοντα, συνιστά Έλλειµµα Συναλλαγών για την αντίστοιχη Ηµέρα Κατανοµής.
7. Σε περίπτωση αδυναµίας καταβολής, ο Λειτουργός της Αγοράς κοινοποιεί στον Συµµετέχοντα πράξη καταγγελίας της Σύµβασης Συναλλαγών ΗΕΠ σύµφωνα µε το Άρθρο ΑΔΑ: ΒΕΔΔΙΔΞ-ΞΔΞ 10 3, ενηµερώνει σχετικά τον ∆ιαχειριστή του Συστήµατος µε κάθε πρόσφορο τρόπο, ενηµερώνει σχετικά τους Πελάτες του Συµµετέχοντα µε σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του και προβαίνει σε κάθε νόµιµη ενέργεια κατά του Εκπροσώπου Φορτίου και των Πελατών που αντιστοιχούν στον Εκπρόσωπο Φορτίου προκειµένου να ανακτήσει κάθε οφειλή και κάθε ζηµία που αντιστοιχεί στη ∆ήλωση Φορτίου.
8. Τυχόν αδυναµία καταβολής δεν αναστέλλει ούτε εµποδίζει την εξέλιξη της διαδικασίας Εκκαθάρισης ΗΕΠ και την πραγµατοποίηση των σχετικών τραπεζικών πράξεων. Για το σκοπό αυτό, ο Λειτουργός της Αγοράς ειδοποιεί τον Φορέα Κάλυψης, ώστε αυτός να καλύψει το Έλλειµµα Συναλλαγών.
9. Μετά την ολοκλήρωση των τραπεζικών πράξεων και εντός προθεσµίας έξι (6) ωρών από τη Λήξη της Προθεσµίας Υποβολής, ο Λειτουργός της Αγοράς αποστέλλει χωριστά σε κάθε Συµµετέχοντα, που εξόφλησε νοµίµως τις οφειλές του, παραστατικό εξοφλήσεως µε τα ακόλουθα στοιχεία:
Α) Τα ποσά των χρεώσεων και πληρωµών που τον αφορούν και τα οποία έχουν τακτοποιηθεί.
Β) Περαιτέρω στοιχεία τα οποία καθορίζονται στο Εγχειρίδιο του Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας».
Επειδή, σύµφωνα µε τα οριζόµενα στο άρθρο 61 του ίδιου Κώδικα: «Έλλειµµα Συναλλαγών
1. Όταν συντρέχει σύµφωνα µε την Εκκαθάριση ΗΕΠ Έλλειµµα Συναλλαγών, ο Λειτουργός της Αγοράς ενηµερώνει σχετικά τους Εκπροσώπους Φορτίου προσδιορίζοντας το ποσό του ελλείµµατος, το οποίο συνιστά το Προσωρινό Έλλειµµα ΗΕΠ για συγκεκριµένη Ηµέρα Κατανοµής, και υπολογίζει το ύψος του Προσωρινού Έκτακτου Κόστους Κάλυψης λαµβάνοντας υπόψη τη σύµβαση µε τον Φορέα Κάλυψης, αν έχει συναφθεί. Με τη σύναψη της Σύµβασης Συναλλαγών ΗΕΠ, οι Συµµετέχοντες Εκπρόσωποι Φορτίου αποδέχονται ότι το Προσωρινό Έκτακτο Κόστος Κάλυψης επιµερίζεται στους Εκπροσώπους Φορτίου αναλογικά προς τις συνολικές ποσότητες ενέργειας του ΗΕΠ τις οποίες προµηθεύουν στην Ελλάδα και τις εξαγωγές που διενεργούν κατά το τρέχον ηµερολογιακό έτος. Για κάθε Εκπρόσωπο Φορτίου προσδιορίζεται το Αντίτιµο Έκτακτου Χρηµατοοικονοµικού Κόστους Κάλυψης. Στη σχετική ειδοποίηση πληρωµής, την οποία κοινοποιεί ο Λειτουργός της Αγοράς στους Εκπροσώπους Φορτίου, προσδιορίζεται ο χρόνος και ο τρόπος πληρωµής. Ο Λειτουργός της Αγοράς προβαίνει στην έκδοση των εντολών για την εκτέλεση της πληρωµής αυτής. Σε περίπτωση µη έγκαιρης καταβολής του Αντίτιµου Έκτακτου Χρηµατοοικονοµικού Κόστους Κάλυψης, ο Λειτουργός της Αγοράς δύναται να καταγγείλει τη Σύµβαση Συναλλαγών ΗΕΠ του οφειλέτη.
2. Στο τέλος κάθε εξαµήνου κάθε ηµερολογιακού έτους, ο Λειτουργός της Αγοράς προβαίνει στην εκκαθάριση των λογαριασµών που αφορούν κάθε περίπτωση Ελλείµµατος Συναλλαγών που έλαβε χώρα κατά το τρέχον και τα προηγούµενα εξάµηνα. Χρηµατικά ποσά, τα οποία εισέπραξε ο Λειτουργός της Αγοράς για συγκεκριµένη περίπτωση ΑΔΑ: ΒΕΔΔΙΔΞ-ΞΔΞ 11 Ελλείµµατος Συναλλαγών κατά τα υπόψη εξάµηνα, λογίζονται ως πιστώσεις και αφαιρούνται από το αντίστοιχο Έκτακτο Κόστος Κάλυψης. Εάν το υπόλοιπο παραµένει χρεωστικό ή εάν έχει παρέλθει διετία από την ηµεροµηνία κατά την οποία έλαβε χώρα το Έλλειµµα Συναλλαγών, το Έκτακτο Κόστος Κάλυψης χαρακτηρίζεται Οριστικό, και ο λογαριασµός του Ελλείµµατος Συναλλαγών κλείνει. Εάν στο πλαίσιο της εξαµηνιαίας εκκαθάρισης προκύπτει ότι το άθροισµα των Αντιτίµων Έκτακτου Χρηµατοοικονοµικού Κόστους Κάλυψης που καταβλήθηκαν είναι µικρότερο των συνολικών εισπράξεων τις οποίες διενεργεί ο Λειτουργός της Αγοράς για την κάλυψη του συγκεκριµένου Ελλείµµατος Συναλλαγών, η διαφορά επιστρέφεται µε εντολή του Λειτουργού της Αγοράς στους Συµµετέχοντες αναλογικά µε τα ποσά που έχουν καταβάλει για την κάλυψή του.».
Επειδή σύµφωνα µε τα οριζόµενα στο άρθρο 89 του ΚΣΗΕ: «Μεταβατικές διατάξεις µε ισχύ µετά την Έκτη Ηµέρα Αναφοράς
1. Η συµπλήρωση του Εγχειριδίου του Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας µε τις λεπτοµέρειες εφαρµογής που προβλέπονται κατά τις διατάξεις του παρόντος Κώδικα ολοκληρώνεται έως την Έβδοµη Ηµέρα Αναφοράς. Μέχρι και την επικαιροποίηση του Εγχειριδίου, διευκρινίσεις επί των σχετικών λεπτοµερειών εφαρµογής καθορίζονται µε αποφάσεις της ΡΑΕ.
2. Η ισχύς των διατάξεων των παραγράφων (3) και (4) του παρόντος Άρθρου, του Άρθρου 91 και του Άρθρου 92 παύει όταν οριστούν από το Λειτουργό της Αγοράς οι Φορείς Εκκαθάρισης ΗΕΠ και Κάλυψης ΗΕΠ. Μετά από εισήγηση του Λειτουργού της Αγοράς και απόφαση της ΡΑΕ η ισχύς των σχετικών διατάξεων δύναται να παύσει νωρίτερα, εφόσον ο ∆ιαχειριστής του Συστήµατος ολοκληρώσει εγκαίρως το απαραίτητο λογισµικό για την εφαρµογή των αντιστοίχων µονίµων διατάξεων του παρόντος Κώδικα.
3. ∆εν άρχονται οι διατάξεις του παρόντος Κώδικα κατά το Άρθρο 2 παράγραφος (1) στοιχείο (Ζ), το Άρθρο 15, το Άρθρο 18, το Άρθρο 22, το Άρθρο 58 παράγραφοι (3) και (5), το Άρθρο 60 παράγραφος (1) στοιχεία (∆) και (Ε), την πρώτη περίοδο του Άρθρου 60 παράγραφος (4), και το Άρθρο 60 παράγραφοι (5), (8) και (9).
4. Οι διατάξεις του παρόντος Κώδικα κατά το Άρθρο 14 παράγραφος (2) στοιχείο (ΙΒ) και κατά το Άρθρο 15 ισχύουν µόνον όσον αφορά το Έκτακτο Αντίτιµο Χρηµατοοικονοµικού Κόστους Κάλυψης.
5. Μέχρι τον καθορισµό και την έγκριση της µεθοδολογίας του Άρθρου 44 παράγραφος (5) του παρόντος Κώδικα, συνεχίζει να ισχύει η υπ’ αριθµ. 260/2006 απόφαση της ΡΑΕ (ΦΕΚ Β΄ 1683/2006) και το στοιχείο (γ) της παραγράφου (2) του Άρθρου 28 του παρόντος Κώδικα λαµβάνεται ως «γ) οικολογικής παροχής και αποφυγής υπερχείλισης».
Επειδή, κατά τα προβλεπόµενα στο άρθρο 90 του ΚΣΗΕ: «Μεταβατικές διατάξεις αναφορικά µε το Μητρώο Συµµετεχόντων ΑΔΑ: ΒΕΔΔΙΔΞ-ΞΔΞ 12 Οι Συµµετέχοντες που είναι ήδη εγγεγραµµένοι στο Μητρώο Συµµετεχόντων κατά το χρόνο θέσης σε ισχύ του παρόντος Κώδικα και του Κώδικα ∆ιαχείρισης Συστήµατος, θεωρούνται αυτοδικαίως συµβληθέντες στη Σύµβαση Συναλλαγών ∆ιαχειριστή Συστήµατος και στη Σύµβαση Συναλλαγών ΗΕΠ, εκτός εάν δηλώσουν εγγράφως εντός πέντε (5) εργασίµων ηµερών από τη θέση σε ισχύ των Κωδίκων ότι δεν τις αποδέχονται. Οι Συµµετέχοντες υποχρεούνται να προσκοµίζουν προς τον Λειτουργό της Αγοράς και τον ∆ιαχειριστή του Συστήµατος κάθε έγγραφο και πληροφορία που ζητηθεί για την συµπλήρωση των στοιχείων του φακέλου τους στο Μητρώο Συµµετεχόντων.»
Επειδή, σύµφωνα µε τα οριζόµενα στο άρθρο 91 του ΚΣΗΕ: «Μεταβατικές διατάξεις αναφορικά µε την Κάλυψη Χρηµατικών Υποχρεώσεων στο πλαίσιο του Συστήµατος ΗΕΠ
1. Προκειµένου να έχει δικαίωµα συµµετοχής στον ΗΕΠ, κάθε Συµµετέχων οφείλει να προσκοµίζει στο Λειτουργό της Αγοράς εγγυήσεις για την εκπλήρωση του συνόλου των υποχρεώσεών του που πηγάζουν από τη Σύµβαση αυτή. Ο Λειτουργός της Αγοράς δεν δέχεται την συµµετοχή του Συµµετέχοντα στον ΗΕΠ σε περίπτωση που ο Συµµετέχων κατά την εγγραφή του στο Μητρώο Συµµετεχόντων δεν προσκοµίζει τις εγγυήσεις του παρόντος άρθρου ή σε περίπτωση καταγγελίας της Σύµβασής του κατά την παράγραφο (5) του παρόντος άρθρου. Η ισχύς του παρόντος άρθρου παύει σύµφωνα µε το Άρθρο 89 παράγραφος (2) του παρόντος Κώδικα.
2. Με απόφαση του Λειτουργού της Αγοράς η οποία εγκρίνεται από τη ΡΑΕ και δηµοσιοποιείται µε κάθε πρόσφορο µέσο, προσδιορίζεται η µεθοδολογία καθορισµού του ύψους του ποσού των οφειλόµενων εγγυήσεων βάσει Πίνακα Ποσών Εγγύησης. Το ύψος του ποσού της οφειλόµενης εγγύησης για νέους Συµµετέχοντες που εγγράφονται στο Μητρώο Συµµετεχόντων καθορίζεται πριν από την εγγραφή του Συµµετέχοντα στο Μητρώο Συµµετεχόντων. Τα στοιχεία του Πίνακα Ποσών Εγγύησης δύνανται να αναπροσαρµόζονται πριν το ηµερολογιακό έτος για το οποίο θα εφαρµοσθούν. Μέχρι την αντικατάστασή της, συνεχίζει να ισχύει η υπ’ αριθµ. 1159/2011 απόφαση της ΡΑΕ (ΦΕΚ Β΄ 2791/2011).
3. Η υποχρέωση παροχής εγγύησης εκπληρώνεται είτε µε την κατάθεση εγγυητικής επιστολής είτε µε την κατάθεση ποσού σε ειδικό λογαριασµό που τηρεί ο Λειτουργός της Αγοράς
4. Η εγγυητική επιστολή που καταθέτει ο Συµµετέχων για την παροχή εγγύησης σύµφωνα µε το άρθρο αυτό πρέπει να είναι ανέκκλητη, να έχει εκδοθεί από αναγνωρισµένη τράπεζα που λειτουργεί νόµιµα σε χώρα-µέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έχει τον τύπο και το περιεχόµενο που καθορίζεται από τον Λειτουργό της Αγοράς και να επιτρέπει τµηµατικές αναλήψεις από τον Λειτουργό της Αγοράς για την εξόφληση χρηµατικών υποχρεώσεων του Συµµετέχοντα προς αυτόν που προκύπτουν από τη διαδικασία Εκκαθάρισης ΗΕΠ.
5. Σε περίπτωση µη εκπλήρωσης της υποχρέωσης παροχής εγγύησης εντός του χρονικού διαστήµατος που προβλέπεται από το Εγχειρίδιο του Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας ο Λειτουργός της Αγοράς καταγγέλλει τη Σύµβαση Συναλλαγών ΗΕΠ του ΑΔΑ: ΒΕΔΔΙΔΞ-ΞΔΞ 13 Συµµετέχοντα. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση µερικής ή ολικής κατάπτωσης της εγγυητικής επιστολής ή λήξης της διάρκειας ισχύος της και µη αναπλήρωσής της ή η αντικατάστασής της από τον Συµµετέχοντα εντός του χρονικού διαστήµατος που ορίζεται στο Εγχειρίδιο του Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας. Εγγυητική επιστολή που λήγει, αντικαθίσταται από τον Συµµετέχοντα µε νέα το αργότερο µέχρι την ηµεροµηνία λήξης της υφιστάµενης εγγυητικής επιστολής.
6. Κάθε αναφορά στο Άρθρο 21 σε «βεβαίωση» νοείται ως εγγύηση κατά τους όρους του παρόντος Άρθρου 91.
7. Εγγυητικές επιστολές που έχουν παραδοθεί από τους Συµµετέχοντες προς τον ∆ΕΣΜΗΕ Α.Ε. πριν την απόσχιση του Κλάδου Μεταφοράς προς το ∆ιαχειριστή του Συστήµατος και οι οποίες αφορούν σε υποχρεώσεις εκτός ΗΕΠ των Συµµετεχόντων, ισχύουν αυτοδικαίως υπέρ του ∆ιαχειριστή του Συστήµατος, ο οποίος δυνάµει του άρθρου 99 του Ν. 4001/2011 (ΦΕΚ179/ 22.08.2011) υποκαθίσταται στα δικαιώµατα του ∆ΕΣΜΗΕ ΑΕ ως καθολικός διάδοχος αυτού».
Επειδή, σύµφωνα µε τα οριζόµενα στο άρθρο 92 του ΚΣΗΕ: «Μεταβατικές διατάξεις αναφορικά µε τη ∆ιαδικασία Εκκαθάρισης Λογαριασµών ΗΕΠ
1. Η ∆ιαδικασία Εκκαθάρισης Λογαριασµών ΗΕΠ κατά το Άρθρο 58 παράγραφος (1) για κάθε Ηµέρα Κατανοµής λαµβάνει χώρα την επόµενη εργάσιµη ηµέρα της εν λόγω Ηµέρας Κατανοµής και έως τριάντα (30) λεπτά πριν την Λήξη της Προθεσµίας Υποβολής της επόµενης Ηµέρας Κατανοµής.
2. Σχετικά µε τη ∆ιαδικασία Εκκαθάρισης Λογαριασµών ΗΕΠ κατά το Άρθρο 58, οι πληρωµές και οι εισπράξεις, πλην των σχετικών πράξεων που αφορούν σε Εφεδρείες, αφορούν την Εκκαθάριση ΗΕΠ του προηγούµενου ηµερολογιακού µήνα και πραγµατοποιούνται σε µηνιαία βάση µέσω τραπεζικών πράξεων, δηλαδή χρεώσεων και πιστώσεων των Λογαριασµών Συµµετεχόντων, κατόπιν αποστολής ενηµερωτικών σηµειωµάτων από το Λειτουργό της Αγοράς. Κάθε Συµµετέχων δύναται, µε σχετική του δήλωση στο Λειτουργό της Αγοράς, την οποία κοινοποιεί στη ΡΑΕ, να αιτηθεί την εβδοµαδιαία εξόφληση των οφειλών του στο πλαίσιο της ∆ιαδικασίας Εκκαθάρισης Λογαριασµών ΗΕΠ. Ο ∆ιαχειριστής αναπροσαρµόζει ανάλογα το ύψος των εγγυήσεων που οφείλει να προσκοµίσει ο εν λόγω Συµµετέχων σύµφωνα µε το Άρθρο 91 του παρόντος Κώδικα. Οι διατάξεις του Άρθρου 61 εφαρµόζονται κατά αναλογία της Περιόδου Εκκαθάρισης που έχει επιλέξει ο Εκπρόσωπος Φορτίου.
3. Για την εξόφληση των οφειλών που του αναλογούν στα πλαίσια της ∆ιαδικασίας Εκκαθάρισης ΗΕΠ κατά το Άρθρο 60, κάθε Συµµετέχων ο οποίος λαµβάνει ενηµερωτικό σηµείωµα χρεώσεων και πληρωµών, οφείλει κατά την ηµέρα πληρωµής να εξοφλεί τις χρεώσεις και να αποδέχεται τις πληρωµές που ορίζονται σε αυτό.
4. Κατά την εφαρµογή της παραγράφου (7) του Άρθρο 60, τυχόν αδυναµία καταβολής δεν αναστέλλει ούτε εµποδίζει την εξέλιξη της διαδικασίας Εκκαθάρισης ΗΕΠ και την ΑΔΑ: ΒΕΔΔΙΔΞ-ΞΔΞ 14 πραγµατοποίηση των σχετικών τραπεζικών πράξεων. Για το σκοπό αυτό, ο Λειτουργός της Αγοράς προβαίνει σε κάλυψη του ελλείµµατος µέσω των εγγυήσεων που έχει καταθέσει ο Συµµετέχων σύµφωνα µε το Άρθρο 91.
5. Οι πραγµατοποιούµενες εισπράξεις από τους Εκπροσώπους Φορτίων για τα χρηµατικά ποσά των χρεώσεων που αντιστοιχούν στους Πελάτες τους ή στις ιδιοκαταναλώσεις τους και αφορούν το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ, αποδίδονται στο ∆ιαχειριστή του Συστήµατος εντός του δεύτερου µήνα από τη λήξη του µήνα στον οποίο λογιστικώς ανήκουν οι λογαριασµοί. Οι Προµηθευτές µπορούν να παρέχουν στον ∆ιαχειριστή του Συστήµατος χρηµατικές προκαταβολές έναντι των προς απόδοση εισπραττόµενων ποσών. Τα σχετικά ποσά που συγκεντρώνονται από το ∆ιαχειριστή του Συστήµατος αποδίδονται ανά µήνα στους αντίστοιχους δικαιούχους, οι οποίοι εκδίδουν τιµολόγια µε ανάλογο πιστωτικό περιθώριο προς τον ∆ιαχειριστή του Συστήµατος. Η ισχύς των διατάξεων της παρούσας παραγράφου παύει µετά από απόφαση της ΡΑΕ, εν συνεχεία κατάλληλης τροποποίησης και συµπλήρωσης του Εγχειριδίου του Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας, όπου θα περιγράφονται οι λεπτοµέρειες εφαρµογής των ανωτέρω.
6. Η ισχύς του παρόντος άρθρου παύει σύµφωνα µε το Άρθρο 89 παράγραφος (2) του παρόντος Κώδικα.»
Α. Περί της νοµιµότητας του συµψηφισµού
Επειδή, δεν έχει ακόµη οριστεί Φορέας Κάλυψης και Φορέας Εκκαθάρισης, όπως προβλέπεται µε βάση το Άρθρο 89 παρ (2) εδάφιο 1: «Η ισχύς των διατάξεων των παραγράφων (3) και (4) του παρόντος Άρθρου , του Άρθρου 91 και του άρθρου 92 παύει όταν οριστούν από τον Λειτουργό της Αγοράς οι Φορείς Εκκαθάρισης ΗΕΠ και Κάλυψης ΗΕΠ», και συνεπώς ισχύουν οι ως άνω µεταβατικές διατάξεις του Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Επειδή, εκ του συνόλου των ως άνω διατάξεων, και ιδίως αυτών των άρθρων 89 και 92, προκύπτει ότι, το άρθρο 60 παρ. 1 (Α), (Β), (Γ), παρ. 2, παρ. 3, παρ. 4 εδάφιο β΄, καθώς και το άρθρο 61 του ΚΣΗΕ ήταν σε ισχύ τόσο κατά την υποβολή της καταγγελίας, όσο κατά τη διεξαγωγή της ακρόασης και την έκδοση της παρούσας.
Επειδή, η πληρωµή των παραγωγών που συµµετέχουν στον ΗΕΠ και εγχέουν ενέργεια προέρχεται αποκλειστικά από τις αντίστοιχες καταβολές των προµηθευτών, οι οποίοι και αγοράζουν την εγχεόµενη ενέργεια, ήτοι, σήµερα, κατά 98% της ∆ΕΗ Α.Ε. ως προµηθευτή.
Επειδή, η ∆ΕΗ αφενός δικαιούται εισπράξεων που αντιστοιχούν στις εγχύσεις της στο Σύστηµα ως παραγωγός και, αφετέρου, οφείλει πληρωµές για την ενέργεια που απορροφά από το Σύστηµα ως προµηθευτής. Τόσο οι εκκαθαρίσεις, όσο και οι πληρωµές και οι εισπράξεις, πρέπει να διενεργούνται αποκλειστικά και µόνο από τους ΛΑΓΗΕ και Α∆ΜΗΕ, για τις εντός και τις εκτός ΗΕΠ συναλλαγές, αντίστοιχα. Πλην όµως, σύµφωνα µε την καταγγέλλουσα, η ∆ΕΗ δεν αποπληρώνει το σύνολο των οφειλών της ως προµηθευτής, αλλά καταβάλει στους ΛΑΓΗΕ και ΑΔΑ: ΒΕΔΔΙΔΞ-ΞΔΞ 15 Α∆ΜΗΕ µειωµένα ποσά και αφού έχει πρώτα αφαιρέσει, κατά προτεραιότητα, την αξία της δικής της παραγωγής, µέσω του συµψηφισµού. Κατά την καταγγέλλουσα, το µειωµένο αυτό ποσό επιµερίζεται στους λοιπούς παραγωγούς-ανταγωνιστές της ∆ΕΗ Α.Ε., γεγονός που εξηγεί και τα µεγάλα ελλείµµατα πληρωµών που συσσωρεύονται συνεχώς από το ΛΑΓΗΕ και τον Α∆ΜΗΕ προς τους παραγωγούς αυτούς, τα οποία η ίδια η ∆ΕΗ Α.Ε. έχει δηµιουργήσει σε µεγάλο βαθµό.
Επειδή, σύµφωνα µε την παρ. 3 του άρθρου 60, ρητά αναφέρεται ότι είναι δυνατός ο συµψηφισµός των πληρωµών και εισπράξεων που αναφέρονται στις Καταστάσεις Εκκαθάρισης εκάστου Συµµετέχοντα, εν προκειµένω της ∆ΕΗ. Συνεπώς, δεν τίθεται εν αµφιβόλω η δυνατότητα της ∆ΕΗ για συµψηφισµό, ούτε στοιχειοθετείται παράβαση του γράµµατος του Νόµου (άρθρου 60 παρ. 3 του ΚΣΗΕ).
Επειδή, επιπλέον, τόσο ο συµψηφισµός όσο και η δυνατότητα εκκαθάρισης των συναλλαγών σε εβδοµαδιαία βάση αποτελούν ρυθµίσεις που έχουν ως αποκλειστικό στόχο: α) τη διευκόλυνση της θέσης και της ρευστότητας των συµµετεχόντων, β) τη µείωση του χρηµατοοικονοµικού κόστους των συναλλαγών, και γ) τη σηµαντική µείωση του ύψους των εγγυητικών επιστολών που καλείται να προσκοµίσει ένας προµηθευτής, όταν αυτός -ούτως ή άλλως- έχει ως εχέγγυο την ενέργεια που εγχέει, αν είναι ταυτόχρονα και παραγωγός. Αυτά τα οφέλη εξακολουθούν να κρίνονται ως σηµαντικά για την αγορά ενέργειας συνολικά, υπό τη σαφή προϋπόθεση ότι εφαρµόζονται µε τρόπο ορθό και, πάντως, όχι εις βάρος των λοιπών παραγωγών.
Επειδή, όπως αναφέρει και η ∆ΕΗ στην παρ. 2.2. του µε αρ. Ι-158438/25-06-12 υποµνήµατός της, ο συµψηφισµός, µε τον τρόπο που διενεργείται από τη ∆ΕΗ, αναγνωρίζεται από τους ΛΑΓΗΕ και Α∆ΜΗΕ, αφού σύµφωνα µε το ύψος που προκύπτει από αυτό, καθορίζει και το ύψος της εγγυητικής επιστολής που απαιτείται για τη συµµετοχή της ∆ΕΗ στον ΗΕΠ. Επιπλέον, στο ως άνω υπόµνηµά της η ∆ΕΗ αναφέρει ότι, δεδοµένου ότι της δίνεται σαφής δυνατότητα από τον Κώδικα για συµψηφισµό κατά το άρθρο 60 παρ. 3, δεν θα µπορούσε -έναντι των µετόχων της- ως ανώνυµη εταιρεία εισηγµένη στο Χρηµατιστήριο να µην προβεί σε αυτόν. Προσθέτει δε χαρακτηριστικά: «Ακόµη και στην περίπτωση που καλείτο αύριο να εκταµιεύσει και καταθέσει τα προβλεπόµενα ποσά στον ΛΑΓΗΕ -πλην της διαδικασίας συµψηφισµού- αυτό θα σήµαινε την οικονοµική αφαίµαξη της ∆ΕΗ (που ως γνωστόν επιτελεί και άλλους ρόλους πρώην ιστορικού παρόχου, όπως αυτόν του καθολικού παρόχου, κ.λπ.) και, όπως καθίσταται σαφές, δυσλειτουργία της ίδιας της αγοράς ενέργειας. Πιο συγκεκριµένα, µε εξαίρεση το ύψος της εγγυητικής επιστολής, η καταβολή αυτού καθ’ αυτού του συνολικού ποσού από την ∆ΕΗ, που αντιστοιχεί στην ενέργεια που αγοράζει η ∆ΕΗ/Προµήθεια κάθε εβδοµάδα, που είναι του ύψους των 45 έως 60 εκ. ευρώ, ανεξαρτήτως του χρόνου, καθώς και του ποσού που θα εισπράξει για την ενέργεια που η ∆ΕΗ/Παραγωγή ενέχυσε, είναι αδύνατη στις σηµερινές χρηµατοοικονοµικές συνθήκες και θα οδηγούσε αυτόµατα στην οικονοµική της καταστροφή».
Β. Περί του ποιος διενεργεί το συµψηφισµό
Επειδή, το συµψηφισµό οφείλει να τον εφαρµόζει ο Λειτουργός της Αγοράς, και όχι ο ίδιος ο Συµµετέχων, απευθείας και αυτοβούλως. Και τούτο, διότι το άρθρο 60 (όπως και τα ΑΔΑ: ΒΕΔΔΙΔΞ-ΞΔΞ 16 άρθρα 58 και 59) περιγράφει τη διαδικασία Εκκαθάρισης, την οποία αποκλειστικά αρµόδιος να εφαρµόσει είναι ο Λειτουργός, και συνεπώς οι ρυθµίσεις-κανόνες του άρθρου 60, προφανώς µεν αφορούν άπαντες τους Συµµετέχοντες, πλην όµως εφαρµόζονται αποκλειστικά από το διενεργούντα την εκκαθάριση του ΗΕΠ, σύµφωνα και µε το άρθρο 118 του ν. 4001/2011.
Επειδή, σύµφωνα µε το άρθρο 118 παρ. 2, «…[ο ΛΑΓΗΕ]… (ε) Αποφεύγει κάθε διάκριση µεταξύ των Συµµετεχόντων στην Αγορά Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας και εφαρµόζει κατά την παροχή των υπηρεσιών του διαφανή, αντικειµενικά και αµερόληπτα κριτήρια».
Επειδή, συνεπώς, οι προµηθευτές καταβάλλουν στους ∆ιαχειριστές ποσά, µε τα οποία οι τελευταίοι εξοφλούν τους παραγωγούς για την ενέργεια που εγχέουν στο Σύστηµα, και κατά τούτο δεν δύνανται να διαθέσουν τα εν λόγω ποσά κατά τρόπο που αυτοί επιλέγουν, αλλά υποχρεούνται να τα χρεώσουν και να τα πιστώσουν σε υπόχρεους και δικαιούχους, αντίστοιχα.
Επειδή, όπως αναφέρεται στο µε αρ. πρωτ. ΡΑΕ Ι-158338/25-06-12 υπόµνηµα της ∆ΕΗ: «3.1.1 Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το έλλειµµα στο ΗΕΠ και οι οιεσδήποτε στρεβλώσεις και ανισορροπίες στην αγορά ενέργειας δεν οφείλονται σε ενέργειες ή παραλείψεις της ∆ΕΗ, αλλά συνιστούν συνέπειες της διαχείρισης του συστήµατος από τον Α∆ΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ, ως καθολικούς διαδόχους του ∆ΕΣΜΗΕ…».
Επειδή, από το µε αρ. πρωτ. ΡΑΕ Ι-158439/26-06-12 έγγραφο της ∆ΕΗ προκύπτει ότι ο Λειτουργός εκδίδει εκκαθαριστικά σηµειώµατα, στα ποσά των οποίων η ∆ΕΗ Α.Ε. συµψηφίζει το ΦΠΑ, την πληρωµή των Φ/Β στις στέγες και τα διοικητικά έξοδα του ΛΑΓΗΕ για το µήνα που προηγήθηκε.
Επειδή, στην µε αρ. πρωτ. ΡΑΕ Ο-51464/08.06.12 επιστολή της ΡΑΕ προς το ΛΑΓΗΕ, η ΡΑΕ ερωτά -µεταξύ άλλων- το Λειτουργό, ποιες πληρωµές έχει κάνει προς παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας σε µηνιαία βάση, για την περίοδο 31.05.12-07.06.12 και του ζητά να αντιπαραβάλλει τις πληρωµές αυτές µε τις πιστώσεις που προκύπτουν από τη συµµετοχή τους στον ΗΕΠ. Στα ερωτήµατα αυτά, ο ΛΑΓΗΕ απάντησε µε το υπ’ αρ. πρωτ. ΡΑΕ Ι-158082/19.06.12 έγγραφό του, παραθέτοντας τις πιστώσεις στις οποίες έχει προβεί προς πέντε (5) ηλεκτροπαραγωγούς, χωρίς όµως να συµπεριλάβει στοιχεία και για τη ∆ΕΗ, ως προφανώς όφειλε.
Επειδή, η ΡΑΕ, µε τη µε αρ. πρωτ. ΡΑΕ Ο-51575/21.06.12 επιστολή της επανήλθε και ζήτησε από το ΛΑΓΗΕ να της χορηγήσει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται, προκειµένου να διαπιστωθεί εάν η διαχείριση του τηρούµενου Ειδικού Λογαριασµού ΑΠΕ γίνεται κατά τρόπο που δεν επηρεάζει τις καταστάσεις του τηρούµενου Λογαριασµού ΗΕΠ και ότι, συνεπώς, τυχόν ελλείµµατα ή πλεονάσµατα του ενός Λογαριασµού δεν µεταφέρονται στον άλλο. Επιπλέον, η ΡΑΕ ζήτησε από το ΛΑΓΗΕ να περιγράψει: α) τα τιµολόγια που εκδίδονται από το ΛΑΓΗΕ προς τη ∆ΕΗ και αντιστρόφως, β) τον τρόπο που γίνονται οι χρεοπιστώσεις στο λογαριασµό ΑΠΕ, καθώς και γ) τις πηγές των ελλειµµάτων του ΛΑΓΗΕ και την εξέλιξή τους, τόσο λόγω των χρεών των προµηθευτών, όσο και του Λογαριασµού των ΑΠΕ. Στην επιστολή της ΡΑΕ, ο ΛΑΓΗΕ απάντησε µε το µε αρ. πρωτ. ΡΑΕ Ι-158720/02.07.12 έγγραφό του, στο οποίο δεν απαντά σε κανένα από τα ΑΔΑ: ΒΕΔΔΙΔΞ-ΞΔΞ 17 ως άνω σηµεία, και ενώ δίνει κάποια στοιχεία για άλλους παραγωγούς, και πάλι δεν χορηγεί τα αντίστοιχα στοιχεία για τη ∆ΕΗ, ως προφανώς όφειλε.
Επειδή, στην υπ’ αριθµ. πρωτ. ΡΑΕ Ι-156326/15.05.2012 επιστολή του, ο Α∆ΜΗΕ αναφέρει: «Ο Α∆ΜΗΕ δεν είναι ακόµα σε θέση να γνωρίζει την πορεία ικανοποίησης των απαιτήσεων και υποχρεώσεων που αφορούν τις χρεοπιστώσεις από 01.09.2011 έως 31.01.2012, αφού δεν έχει ακόµα παραλάβει από το ΛΑΓΗΕ επιβεβαιωµένες και ελεγµένες από Ορκωτό Ελεγκτή Οικονοµικές Καταστάσεις της 31.01.2012 για τον κλάδο που αποσχίστηκε. Αποτέλεσµα των παραπάνω είναι η αδυναµία προσδιορισµού των ληξιπρόθεσµων απαιτήσεων ή υποχρεώσεων από και προς τους Συµµετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που αφορούν την προαναφερόµενη περίοδο. Επισηµαίνεται ότι η παραπάνω πληροφόρηση είναι απαραίτητη για τη συνολική αποτίµηση των ληξιπρόθεσµων χρεοπιστώσεων των Συµµετεχόντων».
Επειδή, κατά την υπό εξέταση περίοδο, ο Α∆ΜΗΕ βρίσκεται στην πρώτη φάση εφαρµογής των δραστηριοτήτων που µε απόσχιση κλάδου απέκτησε από το ∆ΕΣΜΗΕ (νυν ΛΑΓΗΕ), και τις οποίες δραστηριότητες φαίνεται να ασκεί µε ένα σηµαντικό µεταφερόµενο «κενό σε πληροφορία», ως άνω, η οποία ωστόσο είναι αναγκαία για τη βέλτιστη άσκηση του έργου του.
Επειδή, επιπλέον, οι αρµοδιότητες του Α∆ΜΗΕ αφορούν συναλλαγές εκτός ΗΕΠ, για τις οποίες δεν προβλέπεται δυνατότητα συµψηφισµού έναντι του Α∆ΜΗΕ, και οι οποίες κατά τεκµήριο είναι ήσσονες, τόσο σε «όγκο» όσο και σε «θέση επιρροής», σε σχέση µε το υφιστάµενο έλλειµµα συναλλαγών. Κατά τούτο, δεν διαφαίνεται να προκύπτει παραβατική συµπεριφορά του Α∆ΜΗΕ.
Γ. Περί της εφαρµογής του συµψηφισµού υπό τις τρέχουσες οικονοµικές συνθήκες της εγχώριας αγοράς
Επειδή οι πραγµατικές συνθήκες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα έχουν µεταβληθεί σηµαντικότατα επί τα χείρω, τα τελευταία τρία περίπου χρόνια, µε αισθητή πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και µε διογκούµενα προβλήµατα ρευστότητας, στο σύνολο των χρηµατορροών της εγχώριας αγοράς. Πιο συγκεκριµένα, το αυξανόµενο µέγεθος, ιδιαίτερα από το 2012 και εντεύθεν, των ανείσπρακτων οφειλών της ∆ΕΗ, και η συνακόλουθη αύξηση των ληξιπρόθεσµων οφειλών των πελατών της, που οφείλεται σε αντικειµενικές εκ µέρους τους δυσκολίες πληρωµής, λόγω της βαθιάς και παρατεταµένης οικονοµικής κρίσης και της δραστικής µείωσης των εισοδηµάτων τους, έχει οδηγήσει σε ασφυξία ρευστότητας το σύνολο της αγοράς ενέργειας, µε ασύµµετρα όµως αποτελέσµατα. Επειδή, η ως άνω δυνατότητα συµψηφισµού του άρθρου 60 παρ. 3 του ΚΣΗΕ, ισχύει από το έτος 2005, όταν και ετέθη σε ισχύ ο Κ∆Σ&ΣΗΕ, πλην όµως η σχετική ως άνω «ένσταση» της καταγγέλλουσας προβάλλεται για πρώτη φορά µε την παρούσα καταγγελία.
Επειδή, επιπλέον, η διάταξη αυτή ισχύει για όλους τους Συµµετέχοντες, υπό την προϋπόθεση βέβαια της δραστηριοποίησής τους µέσω του ιδίου νοµικού προσώπου τόσο στην προµήθεια, όσο και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. ΑΔΑ: ΒΕΔΔΙΔΞ-ΞΔΞ 18 Επειδή, το υπό εξέταση ζήτηµα φαίνεται να παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην αγορά την περίοδο που η ∆ΕΗ αρχίζει να έχει σηµαντικές οφειλές έναντι τρίτων, ένεκα είτε της εξόδου από την αγορά των προµηθευτών ENERGA και HELLAS POWER (Ιανουάριος 2012), είτε της µη αποτελεσµατικής, εν γένει, εισπρακτικής πολιτικής της επιχείρησης. Εξάλλου, για το λόγο αυτό και δεν είχε παρουσιαστεί το ζήτηµα αυτό στο παρελθόν, κατά τρόπο ώστε να χρειαστεί παρέµβαση από τρίτους έχοντες έννοµο συµφέρον, είτε από το Ρυθµιστή.
Επειδή, όπως συνοµολογεί η ∆ΕΗ στο υπ’ αριθµ. πρωτ. ΡΑΕ Ι-156438/25.06.2012 υπόµνηµά της: «3.1.6. Ακόµη και στην περίπτωση της πραγµατοποίησης των συµψηφισµών, αφής η ∆ΕΗ εξοφλεί τις προς τρίτους υποχρεώσεις της, ουδέν ταµειακό έλλειµµα προκαλείται στους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς στο πλαίσιο του ΗΕΠ.». Ωστόσο, ο ισχυρισµός αυτός δεν συνάδει µε τα στοιχεία που οι εταιρείες ΛΑΓΗΕ και Α∆ΜΗΕ αποστέλλουν µηνιαία στη ΡΑΕ, κατόπιν ρητής εντολής της Αρχής (αρ. πρωτ. ΡΑΕ Ο-51465/08.06.2012). Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι, το καλοκαίρι του 2012 το συνολικό χρέος των εταιρειών ΛΑΓΗΕ και Α∆ΜΗΕ προς την καταγγέλλουσα ανέρχονταν στο πολύ σηµαντικό ποσό των 60 περίπου εκ. €. Το χρέος αυτό έφθασε τα 135,5 εκ. € στα τέλη Οκτωβρίου 2012, και τα 112 εκ. € στα τέλη Ιανουαρίου 2013, ενώ την ίδια ακριβώς περίοδο παρατηρείται «εκτίναξη» των συνολικών οφειλών της ∆ΕΗ Α.Ε. προς το ∆ιαχειριστή και το Λειτουργό, στα 205 εκ. € και τα 294 εκ. €, αντίστοιχα. ∆ηλαδή, τον Ιανουάριο του 2013, αθροιστικά οι οφειλές των εταιρειών ΛΑΓΗΕ και Α∆ΜΗΕ προς την καταγγέλλουσα ανέρχονταν στο 22,5% του συνολικού ελλείµµατος πληρωµών τους, το οποίο προέρχονταν, σχεδόν εξ ολοκλήρου, από τις αντίστοιχες οφειλές (µη πληρωµές) της ∆ΕΗ ως προµηθευτή, παρ’ όλο που η συµµετοχή της καταγγέλλουσας στην παραγωγή (και έγχυση) ενέργειας στον ΗΕΠ είναι, κατά µέσο όρο, µόνο 8%.
Επειδή, αναγνωρίζεται ότι η ∆ΕΗ ως προµηθευτής, στη διάρκεια του προηγούµενου έτους (2012), έχει απορροφήσει σηµαντικό τµήµα των ανεξόφλητων προς αυτήν ποσών. Συγκεκριµένα, από πρόσφατες επιστολές της ∆ΕΗ ΑΕ προς τη ΡΑΕ προκύπτει ότι οι συνολικές οφειλές των πελατών της (τόσο της υψηλής και µέσης τάσης, όσο και των οικιακών πελατών, αλλά και του ∆ηµοσίου) προς τη ∆ΕΗ/Προµήθεια ανέρχονταν το µεν Οκτώβριο του 2012 σε 1,176 δις €, το δε Ιανουάριο του 2013 σε 1,182 δις €. Συνεπώς, δεδοµένων των κατά τα ανωτέρω συνολικών οφειλών της προς τους ΛΑΓΗΕ και Α∆ΜΗΕ κατά το ίδιο διάστηµα, προκύπτει ότι η ∆ΕΗ ΑΕ δεν έχει µετακυλήσει το σύνολο των χρεών αυτών προς το Λειτουργό και το ∆ιαχειριστή, αλλά η ίδια χρηµατοδότησε στο παρελθόν µέρος των χρεών αυτών, µέσω παρελθόντων κερδών της επιχείρησης.
Επειδή, το πρόβληµα του ελλείµµατος συναλλαγών αντιµετωπίζεται στον ΚΣΗΕ µε το άρθρο 61 παρ. 1, το οποίο εφαρµόζεται κατ’ αναλογία της Περιόδου Εκκαθάρισης που έχει επιλέξει κάθε Εκπρόσωπος Φορτίου (άρθρο 92 παρ. 2). Συγκεκριµένα, προβλέπεται ότι το προσωρινό «έκτακτο κόστος κάλυψης» του ελλείµµατος συναλλαγών επιµερίζεται στους εκπροσώπους φορτίου αναλογικά προς τις συνολικές ποσότητες ενέργειας του ΗΕΠ τις οποίες προµηθεύουν ετήσια. Το έκτακτο αυτό κόστος κάλυψης του ελλείµµατος µπορεί να είναι είτε α) το κόστος τραπεζικού δανεισµού, είτε β) το κόστος ασφάλισης του ελλείµµατος. Ωστόσο, αντικειµενικά, στις παρούσες δυσµενείς χρηµατοοικονοµικές συνθήκες, ο ΛΑΓΗΕ, ΑΔΑ: ΒΕΔΔΙΔΞ-ΞΔΞ 19 ως εκκαθαριστής της αγοράς, δεν δύναται να καταφύγει σε καµία από τις λύσεις αυτές, συνεπώς η µόνη δυνατότητα που του παρέχεται είναι να µετακυλήσει το έλλειµµα αυτό στους παραγωγούς.
Επειδή, κατά τα ως άνω, εκ της ανάγνωσης και µόνον των διατάξεων του άρθρου 61, διαφαίνεται ότι δεν είναι δυνατόν το άρθρο αυτό να εφαρµοστεί αµιγώς κατά το γράµµα του Νόµου, πλην όµως, προκειµένου να πληρούται η αληθής βούληση και στόχος του Νοµοθέτη περί ίσης µεταχείρισης των Συµµετεχόντων, αυτό πρέπει να εφαρµοστεί αναλογικά, και συνεπώς και το έλλειµµα, στην περίπτωση αυτή, πρέπει να επιµεριστεί αναλογικά. ∆ηλαδή, καθώς οι ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν σήµερα στην αγορά υπερέβησαν τη «διορατικότητα» του Νοµοθέτη κατά τη θέσπιση του ΚΣΗΕ, απαιτείται -άνευ άλλου τινός- αποτελεσµατική διαχείριση και στενή συνεργασία των ∆ιαχειριστών και των Συµµετεχόντων στην αγορά, για την αποκατάσταση ισότιµων, για όλους, συνθηκών ανταγωνισµού στην εν λόγω αγορά.
Επειδή, στην παράγραφο 1 του άρθρου 60 ορίζεται µεν ότι η Εκκαθάριση του ΗΕΠ γίνεται ηµερησίως, πλην όµως, όλες οι σχετικές διατάξεις εφαρµόζονται για κάθε Συµµετέχοντα είτε σε εβδοµαδιαία είτε σε µηνιαία βάση, ανάλογα µε την επιλογή του. Συνεπώς, κατά τα ως άνω, η µεµονωµένη επίκληση του ΛΑΓΗΕ ότι δεν έχει υποχρέωση να εφαρµόσει το άρθρο 61, επειδή δεν ισχύει η ηµερήσια Εκκαθάριση του ΗΕΠ (βλ. πρακτικά ακρόασης σελ. 6 και 7), οδηγεί σε «ασύµµετρη και στρεβλή» διεξαγωγή της Εκκαθάρισης του ΗΕΠ.
Επειδή, κατά τα ως άνω, η Αρχή αναγνωρίζει ως εύλογη τη δηµιουργία αµφιβολιών ως προς τον ακριβή κι ορθολογικό τρόπο εφαρµογής του Άρθρου 61 παρ. 1, σχετικά µε τον επιµερισµό του Ελλείµµατος Συναλλαγών, πλην όµως η Αρχή εκτιµά ότι η εφαρµογή του ΚΣΗΕ απαιτεί τη συστηµική ερµηνεία και εφαρµογή των διατάξεών του, και κατά τούτο δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτή τυχόν διαφορετική, µονοσήµαντη, επίκληση και εφαρµογή συγκεκριµένων άρθρων αυτού.
Επειδή, κατά τούτο, ενώ δεν αµφισβητείται ότι ο συµψηφισµός επιτρέπεται ρητά από τον ΚΣΗΕ, ενόψει των µειωµένων εσόδων του ΛΑΓΗΕ για τον ΗΕΠ, ακριβώς λόγω της διευρυνόµενης κρίσης ρευστότητας της αγοράς, κρίνεται αναγκαίο ότι για την ορθή εφαρµογή του συµψηφισµού, ο ΛΑΓΗΕ οφείλει να επιµερίζει τα διαθέσιµα σε αυτόν ποσά αναλογικά µεταξύ των παραγωγών, ανάλογα µε τις εγχύσεις που αυτοί διενεργούν, και ανεξαρτήτως της χρονικής βάσης στην οποία διενεργείται η εκκαθάριση (ηµερήσια, εβδοµαδιαία ή µηνιαία). ∆ηλαδή, ως παράδειγµα, εάν οι οφειλές του ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς για την ενέργεια που αυτοί ενέχυσαν στο Σύστηµα µία συγκεκριµένη ηµέρα ανέρχονται σε ποσό x, αλλά τα έσοδά του από τις πληρωµές των προµηθευτών ανέρχονται µόνο σε ποσό ίσο µε το 80% του x (για λόγους απλούστευσης του παραδείγµατος, δεν λαµβάνεται υπ’ όψιν το διασυνοριακό εµπόριο), ο ΛΑΓΗΕ οφείλει να πιστώσει σε κάθε παραγωγό το 80% των οφειλόµενων σε αυτόν ποσών, για την ενέργεια που ο παραγωγός αυτός ενέχυσε. Κατά συνέπεια, η ∆ΕΗ, κατόπιν υπόδειξης του Λειτουργού, ο οποίος είναι σε θέση να γνωρίζει ανά πάσα στιγµή την ταµειακή του θέση, θα έπρεπε να συµψηφίζει τις οφειλές της ως ∆ΕΗ/Προµήθεια µε το 80% των οφειλόµενων στη ∆ΕΗ/Παραγωγή, και όχι µε το σύνολο αυτών. ΑΔΑ: ΒΕΔΔΙΔΞ-ΞΔΞ 20
Επειδή, κατά τα ως άνω, η ∆ΕΗ ως κατέχουσα σήµερα το 98% της προµήθειας στη χώρα, προβαίνει κάθε εβδοµάδα (σύµφωνα µε τα υπάρχοντα στοιχεία, άλλοτε η ίδια απ’ ευθείας και, πιθανότατα, άλλοτε στη βάση σχετικών παραστατικών συµψηφισµού από το ΛΑΓΗΕ) σε συµψηφισµούς για τα ποσά που αντιστοιχούν στο 98% της προµήθειας, αφού προηγουµένως όµως, αφαιρέσει τα ποσά που πρέπει να λαµβάνει ως Παραγωγός. Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή, παραµένει στο «συνολικό ταµείο των Παραγωγών» ένα πολύ µικρό ποσό, που αντιστοιχεί µόνο στο 2% της προµήθειας ενέργειας, από το οποίο θα µπορούσαν να πληρωθούν οι λοιποί (ιδιώτες) παραγωγοί. Εάν µάλιστα υπάρχουν οφειλές εις βάρος της ∆ΕΗ, η ∆ΕΗ καταθέτει ακόµα µικρότερα ποσά ως Προµηθευτής, πλην όµως εισπράττει κάθε εβδοµάδα χρήµατα που αντιστοιχούν στο πολύ µεγάλο µερίδιο που κατέχει σήµερα ως Παραγωγός (∼72%). Αυτονόητο, ότι όσο µεγαλύτερη είναι η οφειλή από µέρους της ∆ΕΗ (ως Προµηθευτή), τόσο µικρότερο έως και αρνητικό καταλήγει να είναι το ποσό που παραµένει-αντιστοιχεί για την πληρωµή των ιδιωτών Παραγωγών. Εκ των ως άνω, προκύπτει αβίαστα ότι η από µέρους του ΛΑΓΗΕ συνοµολογούµενη µη εφαρµογή του άρθρου 61 παρ. 2, δεν συνάδει µε την αναγκαία συνολική και συστηµική εφαρµογή των διατάξεων του Κώδικα ως άνω. Το ίδιο ισχύει και για τη ∆ΕΗ Α.Ε., όταν συµψηφίζει τα ως άνω ποσά, είτε κατόπιν τιµολόγησης από το ΛΑΓΗΕ, είτε απ’ ευθείας η ίδια.
Επειδή, συνεπώς, σε παράβαση υποπίπτουν οι κατά νόµον εκκαθαριστές, ανεχόµενοι την εν λόγω καταχρηστική πρακτική συµψηφισµού της ∆ΕΗ, και δη ενόψει της υποχρέωσής τους για τήρηση των αρχών της ανεξαρτησίας και της ίσης µεταχείρισης όλων των Συµµετεχόντων.
Επειδή, από τα ως άνω σαφώς προκύπτει ότι, στις παρούσες χρηµατοοικονοµικές συνθήκες, ο συµψηφισµός ποσών ανάµεσα στη ∆ΕΗ/Προµήθεια και στη ∆ΕΗ/Παραγωγή συνεπάγεται την πλήρη εξόφληση των οφειλών προς τη ∆ΕΗ/Παραγωγή, χωρίς όµως να εξοφλούνται ούτε στο σύνολό τους, ούτε ταυτόχρονα, οι αντίστοιχες οφειλές προς τους ιδιώτες παραγωγούς, πράγµα που αδιαµφισβήτητα εισάγει έντονη ασυµµετρία στην αγορά και ισχυρή στρέβλωση υπέρ της δεσπόζουσας επιχείρησης.
Επειδή, δεδοµένου του συνόλου των δυσµενών συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική οικονοµία, περιλαµβανοµένης και της ενεργειακής, η οποία παρουσιάζει προµηθευτές, παραγωγούς και διαχειριστές είτε να πτωχεύουν είτε να φέρουν τεράστια οικονοµικά ελλείµµατα, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι – για έναν ακόµα λόγο – η εφαρµογή του ΚΣΗΕ θα πρέπει να γίνεται απαρέγκλιτα υπό το πρίσµα της υποχρέωσης για την τήρηση υγιών και ισότιµων συνθηκών ανταγωνισµού ανάµεσα σε όλους τους Συµµετέχοντες στην αγορά (βλ. άρθρο 3 παρ. 3 περ. η του ν. 4001/2011).
Επειδή, συνεπώς, η εκµετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει η καθετοποιηµένη ∆ΕΗ στην αγορά προµήθειας (98%) και στην αγορά παραγωγής (περίπου 72%) δεν πρέπει να οδηγεί σε κατάχρηση της θέσης αυτής, όπως φαίνεται να διαµορφώνεται στη περίπτωση που η διάταξη του άρθρου 60 παρ. 3 του Κώδικα εφαρµόζεται κατά τρόπο, που τελικά η ∆ΕΗ να καθυστερεί τις πληρωµές των λοιπών παραγωγών, ή να εξοφλεί κατά προτεραιότητα τη δική της παραγωγή.
Επειδή, περαιτέρω, όπως φαίνεται από τα υποβαλλόµενα έγγραφα και στοιχεία, αλλά και από δηλώσεις εκπροσώπου του ΛΑΓΗΕ στη σχετική ακρόαση της ΡΑΕ (βλ. σελ. 9 των πρακτικών ακρόασης), ο ΛΑΓΗΕ αρνείται σε τρίτους παραγωγούς (όπως η καταγγέλλουσα), πλην του παραγωγού ∆ΕΗ, να προβαίνουν σε συµψηφισµό, και συνεπώς τίθεται ζήτηµα άνισης µεταχείρισης των Συµµετεχόντων. ΑΔΑ: ΒΕΔΔΙΔΞ-ΞΔΞ 21
Επειδή, µε βάση τα παραπάνω φαίνεται να τηρείται µεν το γράµµα του Κώδικα, πλην όµως «η ασύµµετρη και επιλεκτική εφαρµογή» διατάξεων του ΚΣΗΕ δεν είναι συµβατή µε την αληθή βούληση του Νοµοθέτη, καθώς στόχος της συνολικής και συστηµικής ερµηνείας και εφαρµογής του Κώδικα είναι η προστασία όλων των Συµµετεχόντων, ακόµα και σε χρονικές περιόδους στις οποίες παρουσιάζονται µεγάλες οφειλές και κατά τούτο σηµαντικό Έλλειµµα Συναλλαγών.
∆. Περί των αιτιάσεων της καταγγέλλουσας περί του τρόπου τήρησης του Ειδικού Λογαριασµού ΑΠΕ
Επειδή, στις αιτιάσεις της καταγγέλλουσας περιλαµβάνεται ο ισχυρισµός ότι το έλλειµµα του Ειδικού Λογαριασµού µετακυλύεται στους ανεξάρτητους παραγωγούς. Ωστόσο, από τη σχετική διερεύνηση του ζητήµατος που διενήργησε η Αρχή, και ιδίως από τις απαντητικές επιστολές του ΛΑΓΗΕ µε αρ. πρωτ. ΡΑΕ Ι- 158082/19.06.2012 και Ι-158405/25.06.2012, δεν διαπιστώθηκε παράβαση του Λειτουργού, όσον αφορά την τήρηση του Ειδικού Λογαριασµού για την πληρωµή των παραγωγών από ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ. Συγκεκριµένα, από τις επιστολές του ΛΑΓΗΕ σαφώς προκύπτει ότι το έλλειµµα του Λογαριασµού αυτού είναι συµβατό µε το ύψος των ληξιπρόθεσµων οφειλών του προς τους παραγωγούς ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ, καθώς και ότι ο ΛΑΓΗΕ, τη χρονική περίοδο της καταγγελίας, διενεργούσε πληρωµές των ανεξάρτητων (συµβατικών) παραγωγών, που κάλυπταν περίπου το 85% της οφειλής του προς αυτούς, ενώ αντίθετα είχε σταµατήσει την καταβολή οποιουδήποτε ποσού προς τους παραγωγούς ΑΠΕ. Συνεπώς, βάσει των στοιχείων του ΛΑΓΗΕ, δεν προκύπτει παράβαση του ισχύοντος νοµικού πλαισίου. Παρά ταύτα, και για την ενίσχυση της διαφάνειας και της δυνατότητας αποτελεσµατικής παρακολούθησης του Ειδικού Λογαριασµού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ, η ΡΑΕ προτείνει στο ΛΑΓΗΕ να τηρεί διακριτό τραπεζικό λογαριασµό για τις συναλλαγές που σχετίζονται µε το Λογαριασµό αυτό.
Επειδή, κατά τη διερεύνηση της καταγγελίας, αλλά και µέσω σχετικών επιστολών που έχουν ανταλλαγεί µεταξύ ΛΑΓΗΕ και ∆ΕΗ (αρ. πρωτ. ΡΑΕ Ι-163517, Ι-164590, Ι-164953, Ι-166709), προκύπτει ότι η ∆ΕΗ, µεταξύ άλλων, συµψηφίζει µε τις οφειλές της στα πλαίσια του ΗΕΠ και τα ποσά που της οφείλονται από τον Ειδικό Λογαριασµό για τις πληρωµές που έχει ήδη καταβάλλει στους πελάτες της µέσω συµβάσεων συµψηφισµού παραγωγής Φ/Β στις στέγες. Το συγκεκριµένο αυτό θέµα δεν περιλαµβάνεται στην καταγγελία της αιτούσας, αλλά λόγω της σηµασίας του χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, και ως εκ τούτου θα εξεταστεί από τη ΡΑΕ ανεξάρτητα.
Ε. Γενικότερα ως προς τις επιπτώσεις στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Επειδή, η σηµερινή δοµή της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας χαρακτηρίζεται από τη συνεχιζόµενη ισχυρή ασυµµετρία τόσο στην αγορά προµήθειας, όπου η ∆ΕΗ ως κυρίαρχος παίκτης αντιπροσωπεύει σχεδόν το σύνολο της αγοράς, όσο και στην παραγωγή (µε την ∆ΕΗ να κατέχει το υψηλότερο, µε µεγάλη διαφορά, ποσοστό µεταξύ των παραγωγών, περίπου το 72%), µε αποτέλεσµα η απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας να είναι δυνατόν να συντελεστεί µόνο και εφ’ όσον δηµιουργηθούν οι αναγκαίες συνθήκες για την πραγµατικά ανταγωνιστική λειτουργία της. ΑΔΑ: ΒΕΔΔΙΔΞ-ΞΔΞ 22
Επειδή, διαφαίνεται ότι η εφαρµογή των διατάξεων του συµψηφισµού στις παρούσες χρηµατοοικονοµικές συνθήκες συνεπάγεται, έµµεσα, την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της ∆ΕΗ στην αγορά τόσο της προµήθειας όσο και της παραγωγής, λόγω της καθετοποίησής της, µε την ανοχή του Εκκαθαριστή του ΗΕΠ, δηλ. του ΛΑΓΗΕ. Επειδή η ∆ΕΗ, µε τις ενέργειες και παραλείψεις της, δεν φαίνεται να συµβάλλει στη µείωση του υφιστάµενου και συνεχώς διευρυνόµενου ελλείµµατος των συναλλαγών, αλλά, τουναντίον, το επιτείνει. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η ∆ΕΗ, µε την υπ΄ αρ. 109/10-4-12 Απόφαση του ∆ιοικητικού της Συµβουλίου, αποφάσισε: «1. την αναβολή της καταβολής του ποσού που περιέχεται στην Εκκαθάριση των Αποκλίσεων, που αντιστοιχεί στη δαπάνη για την ανάκτηση του µεταβλητού κόστους από τις µονάδες ιδιωτών παραγωγών για το µήνα Μάρτιο 2012. 2. την αναβολή της καταβολής του ποσού που αφορά την εν λόγω δαπάνη εις το µέλλον, για όσο διάστηµα δεν υπάρξει κάποια µεταβολή του θεσµικού ή κανονιστικού πλαισίου, που θα αποσκοπεί στην άρση των στρεβλώσεων στην χονδρεµπορική αγορά».
Επειδή, ήδη και από άλλα στοιχεία και έγγραφα, διαφαίνεται η βούληση της ∆ΕΗ ΑΕ να δραστηριοποιείται ει δυνατόν µόνη στη σχετική αγορά, και ιδίως να µην υπάρχουν άλλοι Συµµετέχοντες στον ΗΕΠ. Ειδικότερα, στο πλαίσιο εξέτασης από τη ΡΑΕ συγκεκριµένων καταγγελιών πελατών Υ.Τ. κατά της ∆ΕΗ ΑΕ, η τελευταία ευθέως δηλώνει ότι δεν επιθυµεί να τους προµηθεύει και ότι η αποχώρησή τους από την αγορά θα την εξυπηρετούσε, επιφέροντας µείωση της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριµένα, στη σελ. 6 του υπ’ αριθµ. πρωτ. ΡΑΕ Ι-154033/28.03.2012 υποµνήµατός της σχετικά µε µία εκ των ως άνω καταγγελιών, η ∆ΕΗ Α.Ε. αναφέρει χαρακτηριστικά: «…εάν … έπαυε τη λειτουργία …, θα µπορούσε να αποφευχθεί η ένταξη στο Σύστηµα κατά την Περίοδο Κατανοµής µε το χαµηλότερο φορτίο (ενδεικτικά, την ώρα 04:00-05:00 την 20/3/2012) µονάδων φυσικού αερίου, υψηλού κόστους παραγωγής, που ανήκουν σε ανεξάρτητους παραγωγούς … και εντάσσονται στο Σύστηµα µετά από τις µονάδες φυσικού αερίου της ∆ΕΗ (στην Κοµοτηνή και στο Λαύριο 4), …, καθώς η λειτουργία των λιγνιτικών µονάδων της ∆ΕΗ δεν θα επαρκούσε από µόνη της για να καλύψει τα σύνολα της ζήτησης εκείνη την περίοδο.», και στη σελ. 7: «… σε περίπτωση παύσης … θα µειωνόταν η Οριακή Τιµή Συστήµατος και, συνεπώς, το κόστος της ∆ΕΗ ως προµηθευτή και, επακόλουθα, τους καταναλωτές, ως αποτέλεσµα της µείωσης της ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που θα έπρεπε να αγορασθεί από τρίτους παραγωγούς στην χονδρεµπορική αγορά σε υψηλές τιµές για να καλυφθεί η ζήτηση στην αγορά λιανικής».
Επειδή, εκ της συνδυαστικής εφαρµογής των ως άνω συµπεριφορών από µέρους της ∆ΕΗ Α.Ε., προκύπτουν ενδείξεις περί κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης που η επιχείρηση κατέχει στην αγορά παραγωγής και προµήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Αποφασίζει:
1. ∆έχεται µερικώς, κατά τα ως άνω διαλαµβανόµενα, την υπ’ αριθµ. Ι-157483/07.06.2012 καταγγελία της εταιρείας ELPEDISON ΑΕ. ΑΔΑ: ΒΕΔΔΙΔΞ-ΞΔΞ 23
2. Απευθύνει στο Λειτουργό της Αγοράς σύσταση για την ορθή εφαρµογή των Άρθρων 60 και 61 του ΚΣΗΕ, κατά τρόπο που να διασφαλίζει την επί ίσοις όροις συµµετοχή όλων των φορέων στον ΗΕΠ και να µην επηρεάζει δυσµενώς την ανάπτυξη συνθηκών υγιούς ανταγωνισµού στην αγορά παραγωγής και προµήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριµένα, ο ΛΑΓΗΕ ΑΕ εντέλλεται, εντός αποκλειστικής προθεσµίας δεκαπέντε (15) ηµερών από την κοινοποίηση της παρούσας, να υποβάλει στην Αρχή αναλυτική µεθοδολογία ισότιµου επιµερισµού των πληρωµών που διενεργεί, καθώς και των τυχόν ελλειµµάτων του ΗΕΠ, µεταξύ όλων των παραγωγών που συµµετέχουν στον ΗΕΠ.
3. Συστήνει στο Λειτουργό της Αγοράς, για λόγους ενίσχυσης της διαφάνειας και της δυνατότητας αποτελεσµατικής παρακολούθησης του Ειδικού Λογαριασµού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ, να τηρεί διακριτό τραπεζικό λογαριασµό για τις συναλλαγές που σχετίζονται µε το Λογαριασµό αυτό.
4. Κοινοποιεί την παρούσα στην Επιτροπή Ανταγωνισµού, µε σκοπό την από κοινού µε τη ΡΑΕ διεξοδικότερη διερεύνηση της συµπεριφοράς της ∆ΕΗ ΑΕ κατά τα ως άνω.
5. Κηρύσσει το πέρας της διαδικασίας ακρόασης και κοινοποιεί οµού µε την παρούσα το Πόρισµα της Επιτροπής Ακρόασης. Αθήνα, 07-02-2013
Ο Πρόεδρος της ΡΑΕ
∆ρ. Νίκος Βασιλάκος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου