Στα 15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα όρισε η ΡΑΕ,το ωριαίο πλαφόν της διαφοράς ανάμεσα στην Οριακή Τιμή Συστήματος και στην εικονική ΟΤΣ, προκειμένου να υπολογίζεται η "χρέωση προμηθευτή".
Η τιμή αυτή υπολογίζεται ότι θα σημάνει επιβάρυνση της τάξης των 6 έως 7 ευρώ/MWh για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Η χρέωση θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου δηλαδή από την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου και έως τον Ιούνιο όποτε η ΡΑΕ θα επανεξετάσει την μεθοδολογία προσδιορισμού της χρέωσης συνυπολογίζοντας το μείζον όπως αποδείχθηκε ζήτημα των εφεδρειών.
Επί της ουσίας η σημερινή ολομέλεια της ΡΑΕ σε μια μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκεσε πάνω από 8 ώρες αποφάσισε την μείωση του ωριαίου πλαφόν που ήδη είχε θέσει από τα 40 ευρώ /MWh στα 15 ευρώ.
Επίσης η ΡΑΕ αποφάσισε ότι δεν θα υπάρξει ούτε κατώφλι αλλά ούτε και εβδομαδιαίο πλαφόν στη χρέωση όπως εισηγούνταν ο ΛΑΓΗΕ.
Αποφάσισε ακόμη ότι για το υπολογισμό της χρέωσης δεν θα εξαιρούνται οι εφεδρείες τις οποίες θεωρεί έναν σημαντικό παράγοντα προσδιορισμού τόσο της εικονικής όσο και της Οριακής Τιμής Συστήματος.
Για το λόγο αυτό η Ρυθμιστική Αρχή θα ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ, εντός του επόμενου μήνα, να της εισηγηθεί σχέδιο προσδιορισμού των εφεδρειών (πρωτεύουσα, δευτερεύουσα, τριτεύουσα).
Με βάση το σχέδιο του ΑΔΜΗΕ η ΡΑΕ θα διαμορφώσει την τελική μεθδολογία προσδιορισμού των εφεδρειών η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την αναθεώρηση της χρέωσης των προμηθευτών τον Ιούνιο.
Η ΡΑΕ εκτιμά ότι η σημερινή απόφαση θα οδηγήσει τελικώς σε ετήσια επιβάρυνση των προμηθευτών της τάξεως των 350 εκατ.ευρώ, όπως είχε προϋπολογισθεί
Παραμένουν οι εφεδρίες, οπότε μπράβο στον ΣΠΕΦ που το εντόπισε και το έθιξε πρώτος !!
ΑπάντησηΔιαγραφή