Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

ΝΔ/ΣΥΡΙΖΑ:Τι προτείνουν για τους φορολογικούς συντελεστές και τις ασφαλιστικές εισφορές.Τι πρέπει να γίνει ακόμα για να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο.



Πλεον εχει γινει ξεκαθαρο και με το πλεον επισημο τροπο οτι υπαρχουν διαφορες οσον αφορα τα προγραμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για την φορολογια επιχειρησεων και τις ασφαλιστικες εισφορες.

Απο την μια η ΝΔ δεσμευτηκε δημοσιως οτι τα 2 πρωτα χρονια θα μειωσει τους φορολογικους συντελεστες των επιχειρησεων σε 24% (τον πρωτο χρονο) και 20% τον δευτερο χρονο.Αυτο εχει πολλαπλασιαστικη επιδραση εαν υπολογισουμε και την προκαταβολη φορου 100% που ισχυει σημερα (ειδικα για τα 2 πρωτα χρονια της εφαρμογης και με την προυποθεση οτι τα εσοδα απο την επιχειρηματικη δραστηριοτητα παραμενουν πανω-κατω σταθερα).
Επισης δεσμευτηκε και για μειωση μερισματων απο το 15% στο 5% καθως επισης και για ελαφρυνση (χωρις συγκεκριμενα ποσοστα) στις ασφαλιστικες εισφορες που υπαρχουν απαο 01.01.2017.
Εαν μαλιστα κρινουμε και απο την συμφωνια των θεσμων στην συνταγη "λιγοτεροι φοροι-λιγοτερες δαπανες" τοτε γινεται ευκολα αντιληπτο οτι κατι τετοιο δεν ειναι δυσκολο να γινει,αρκει να υπαρχουν οι καταλληλες προτασεις που θα ισοψηφιζουν τις απωλειες των φορολογικων και ασφαλιστικων ελαφρυνσεων.

Απο την αλλλη ο ΣΥΡΙΖΑ μεσω τοσο των δηλωσεων του αρμοδιου υπουργου του οσο και μεσω της γενικοτερης στασης του,δινει σαφως προβαδισμα στις δημοσιες δαπανες και εχει καταστησει ξεκαθαρο οτι στο αμεσο τουλαχιστον μελλον (των επομενων 2-3 χρονων) δεν ειναι στις προθεσεις του μειωσεις σε φορολογικους συντελεστες και ασφαλιστικες εισφορες.

Συνεπως ανεξαρτητως πολιτικης κατευθυνσης,ευκολα μπορει να συμπερανει ο οποιοσδηποτε παραγωγος ΑΠΕ τι τον συμφερει πιο πολυ και τι ειναι πιο δικαιο κοινωνικα και οικονομικα.

ΟΜΩΣ,υπαρχει ενα μεγαλο ομως.

Παρολο το σαφες προβαδισμα της ΝΔ στα παραπανω φλεγοντα θεματα,δεν εχει εκ μερους της αποσαφηνιστει πληρως τι προτιθεται να κανει στο μεγαλυτερο ζητημα που απασχολει την κοινοτητα ΑΠΕ και αφορα τις τιμες αποζημιωσης.Θα σεβαστει,ανευ ορων, τις υφισταμενες συμβασεις οπως μαλιστα γραπτως αναφερεται και στο τρεχον επικαιροποιημενο μνημονιο(το οποιο αναγκαστηκε να σεβαστει ο κ. Σκουρλετης) ή υπαρχει εστω 1% πιθανοτητα να ξαναζησουν οι παραγωγοι ΑΠΕ ημερες Ασημακη Παπαγεωργιου?

Μπορει απο τοτε οι συνθηκες να εχουν αλλαξει αλλα οπως λεει ενα παλιο σοφο λαικο ρητο "οι καλοι λογαριασμοι κανουν τους καλους φιλους"και  ειναι χρεος της ΝΔ να ξεκαθαρισει μια και καλη την θεση της στο συγκεκριμενο ζητημα.Με το να το καθυστερει μονο ζημια κανει στον εαυτο της.

Περιμενουμε και απο τους συλλογους ΑΠΕ της χωρας να πιεσουν προς την κατευθυνση αυτη (κατι που δεν εχουμε δει προς το παρον,τουλαχιστον σε επισημη μορφη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου