Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Πιθανή μείωση εσόδων για ΕΛΑΠΕ?

Όλα τα ΄χε η μαριορή...
Με μια απόφαση  που δημιουργεί προηγούμενο και για άλλα κράτη μέλη όπως η χώρα μας,  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην έγκριση του σχεδίου στήριξης των ενεργοβόρων βιομηχανιών στη Βουλγαρία, υπό τη μορφή μειωμένων χρεώσεων για τις ΑΠΕ.
Η απόφαση αφορά ενεργοβόρες επιχειρήσεις εντάσεως ενέργειας, που πληρούν  μια σειρά από συγκεκριμένα κριτήρια που θεσπίστηκαν στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ.
Έχει αναδρομική ισχύ και στηρίζεται στο άρθρο 189 των κατευθυντήριων γραμμών. 
Σύμφωνα με τις βουλγαρικές αρχές εκτιμάται ότι τα κριτήρια πληρούνται από περίπου 15 βιομηχανίες, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός για το κόστος της ενίσχυσης είναι 260,75 εκατ. ευρώ για όλη τη διάρκεια εφαρμογής ή αλλιώς 52,15 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η διάρκεια του μέτρου ξεκίνησε από την 1 Αυγούστου 2015 και θα ισχύσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020. 
Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις δεν μπορούν να είναι εταιρείες που είναι αφερέγγυες, δεν μπορεί να οφείλουν φόρους ή ασφαλιστικές εισφορές και δεν επιτρέπεται να έχουν εκκρεμείς υποχρεώσεις επιστροφής ενισχύσεων που κρίθηκαν παράνομες από την ΕΕ. 
Επιπλέον έχει οριστεί ένα κατώτατο όριο ετήσιας κατανάλωσης της τάξης της 1GWh ετησίως. 
Οι επιχειρήσεις που είναι επιλέξιμες για την ενίσχυση, λαμβάνουν 40% μείωση στα τέλη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εφόσον εμφανίζουν ένταση ενέργειας από 5 έως 10%, μείωση 60% εφόσον εμφανίζουν ένταση ενέργειας από 10 έως 20% και 85% μείωση εφόσον εμφανίζουν ένταση ενέργειας άνω του 20%. 
 Σύμφωνα με την απόφαση, η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφού εξέτασε τις παραμέτρους του μέτρου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν θα εγείρει αντιρρήσεις για την ενίσχυση εκτιμώντας ότι είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο.

2 σχόλια:

  1. Φίλε μου δεν βοηθάς με την συνεχή καταστροφολογία σου. Και οι πέτρες ξέρουν πως το μεσοσταθμικό ετμεαρ που ορίζει η ΡΑΕ στην συνέχεια χωρίζεται σε κατηγορίες. Άμα λοιπόν η βιομηχανία πληρώσει λιγότερο, κάποιες άλλες κατηγορίες θα πληρώσουν περισσότερο ώστε να κάτσει το τελικό ετμεαρ στο μέσο που όρισε η ΡΑΕ. Σπέρνεις πανικό για να τραβήξεις βλέμματα, αλλά πολύ χειρότερα για όλους τραβάς κοράκια στον κλάδο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς οι μπλογκάκιδες ζουν για την αρνητική είδηση που θα τους κάνει να αισθάνονται καναλάρχες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή